Постоянен арест за получателя на контрабандните цигари

Архив Варна

19-02-2010, 13:54

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

29-годишният собственик на фирма "Борд 17" ЕООД, която е получател на пратката контрабандни цигари, заловени преди дни на пристанище Варна, остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Това реши днес състав на Варненския окръжен съд. Борис Станоев може да обжалва мярката си пред апелативния съд другата седмица.
При съвместна акция на ОД на МВР Варна и служителите на митницата, под ръководството на Окръжна прокуратура беше задържан 40-футов контейнер с контрабандна пратка от 996 мастербокса цигари с марка "Виктори" без бандерол. Експерти изчислиха, че стойността на контрабандата възлиза на 1 млн 794 600 лева, а финансовият министър, който пристигна във Варна след разкриването на нелегалния внос заяви, че задържаното количество е три пъти повече от цялото контрабандно карго за 2008 година. Само акцизът на задържаните цигари е повече от милион и половина с ДДС.


Пратката била на кораб, регистриран в Жeнева, а получателят е фирмата на Борис Станоев, която е със седалище в София. Контейнерът пътувал от Китай, а по официални документи се внасяли метални врати.


Днес съдът обсъди събраните в хода на разследването доказателства и преценени, че Борис е съпричастен към контрабандния внос на цигарите. Наличието на постоянен адрес в София, както и обстоятелството, че 29-годишният търговец доброволно се е явил във Варна, за да бъде разпитан, не е основание за определяне на по-лека мярка за неотклонение, решиха магистратите. Обвинението е тежко, а законът предвижда наказание от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 50 до 20 000 лева за такова престъпление. То е с висока степен на обществена опасност и това допълнително мотивира съда за извода, че ако е на свобода, Борис може да извърши друго престъпно деяние.