Новият контейнерен терминал няма да е под Максуда

Мисия Варна

19-02-2010, 13:59

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Начинът, по който е избрано мястото за строителство на новия контейнерен терминал, навява на практиките от 50-е години на миналия век, които са крайно неефективни в днешно време.

Това заяви кметът Кирил Йорданов и изрази мнение, че новият товарен порт трябва да е по-навътре в езерото. Думите му отчасти се базират върху доклад на испански специалисти, които също не одобряват новия терминал да е на северния бряг на езерото в района под Максуда.


Бойко Борисов е дал подкрепата си за максимално бързото започване на изграждането на товарния порт разкри още Йорданов. В най-скоро време експертна група от Министерството на транспорта ще пристигне във Варна, за да определи точното място на бъдещия нов терминал на пристанище Варна. Това е било договорено на среща между хора от местната власт и премиера. По думите на Йорданов, досегашният проект за пристанището ще претърпи корекции.


Въпросът къде точно да бъде разположен терминалът ще бъде и тема на ново обществено обсъждане. Това пък съобщи депутатът от ГЕРБ Свилен Крайчев. „Не разчитам толкова на мненията на гражданите, колкото на оценките, които ще направят експертите”, утони обаче народният представител.