След 3-годишно прекъсване Първанов със срещи в Брюксел

Новините

19-02-2010, 15:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов ще направи работни посещения в Кралство Белгия и във Великото херцогство Люксембург от 22 до 24 февруари 2010 г., съобщиха от пресслужбата на президентството.


В Брюксел държавният глава ще има разговори с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

В Европейския парламент президентът ще се срещне също и с председателите на групите на Европейската народна партия Жозеф Доул, на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Мартин Шулц и на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстат.

Георги Първанов ще проведе срещи с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, с Кони Хедегаард, комисар по действия в областта на климата, както и с българския на ЕК Кристалина Георгиева.

Широк кръг въпроси от дневния ред на ЕС се предвижда да бъдат обсъдени по време на срещите.Държавният глава ще обсъди подготовката на Стратегията „ЕС - 2020”, приносът на България за нейното разработване и механизмите за ефективното й прилагане на национално и европейско равнище.

Ще бъде дискутирана ролята на нашата страна за повишаване енергийната сигурност на региона и Европа, включително изграждането на адекватна енергийна инфраструктура. Очаква се да бъдат разменени мнения по действията на ЕС след Конференцията в Копенхаген по климата.

 По искане на Първанов, той ще бъде приет и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Двамата ще обсъдят стратегията "Европа 2020", подготвяна от Еврокомисията за икономическото развитие на ЕС в следващото десетилетие. Последният официален разговор между двамата е от април 2008 г., когато Барозу посети София.

Първанов няма да подмине и Европейския парламент - той ще разговаря с председателя му Йежи Бузек и с лидерите на трите основни партийни групи - Европейската народна партия, Групата на европейските социалисти и демократи и Алианса на либералите. Президентът ще бъде приет и от белгийския министър-председател Ив Льотерм.

В Брюксел Първанов ще връчи орден "Мадарски конник" - първа степен, на председателя на Съвета на директорите на белгийската индустриална група "Солвей" Алоис Микелсен за "особено големи заслуги за развитието на "Солвей Соди" АД и на двустранните отношения между България и Белгия", информираха от прессекретариата на държавния глава.

За финал Първанов ще посети и Люксембург, където ще открие барелеф на светите братя Кирил и Методий и ще се срещне с премиера и финансов министър Жан-Клод Юнкер, който е и председател на еврозоната. Двамата ще обсъдят "актуални въпроси и приоритети на Европейския съюз," според съобщение на президентството.

Последното посещение на Първанов в европейските институции беше през февруари 2007 г. Тогава той се включи активно в кампанията за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", водена от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Речта на президента в Европейския парламент по тази тема предизвика остра реакция от Европейската комисия, която призова България да спазва собствения си Договор за присъединяване към ЕС.

Посещението на Първанов ще съвпадне с пътуване до Брюксел и на външния министър Николай Младенов. Той пристига за участие за  първи път в Съвета на  външните министри на  ЕС.