Труд: Акция “Совите” пробита отвътре

Архив Варна

20-02-2010, 07:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С контролирана доставка на цигари, проследявана с GPS, за да бъде установен предполагаем път на контрабандата, е била стартирана акция с кодово име “Совите”.

За нейното съществуване съобщи финансовият министър Симеон Дянков.


Началото обаче се е оказало провал - контейнерът с “Виктори” е заловен във Варна миналия вторник. “Совите” е стартирана от ГДБОП и митниците , е научил “Труд” от свои източници. Акцията е трябвало да бъде пазена в тайна от част от митническото ръководство, но е била “пробита” отвътре. Информацията е изтекла към митничарите на пристанище Варна-изток, които е трябвало да пропуснат контрабандата към вътрешния пазар, обясниха антимафиоти. Според тях Дянков е бил във Варна за щракването на белезниците на митничари, част от контрабандната верига. Но очакванията били осуетени, защото митническите служители са били предупредени и смело заловили пратката. В основата на провала антимафиоти подозират заместник на Ваньо Танов.


“От вторник сме започнали масирана акция за всички акцизни стоки, включително и в хазарта, в казината. Наричаме я “Совите”, защото виждаме, че всички тези бизнеси или една част от тези бизнеси, които уж са регламентирани, уж работят по закона, реално са причината да има голям нелегален сектор в България”, заяви Симеон Дянков.