Сега: Дянков обвини "Булгартабак" в контрабанда

Архив Варна

20-02-2010, 07:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Финансовият министър Симеон Дянков обвини държавната фирма "Булгартабак" в контрабанда на цигари, съобщава вестник „Сега”.

Това било установено при акция "Совите", икономически аналог на "Октопод", която тече от вторник насам.


"Точно тези производители, които се оплакват от нелегалния внос и от контрабандата, се оказва, че работят нелегално. През деня работят легално, до 20 ч. например, а след това произвеждат цигари или алкохол незаконно", обясни вицепремиерът. Дянков даде за пример за производител на нелегални цигари фабриката на "Булгартабак" в Благоевград. Заловената в началото на седмицата контрабанда с марката Victory във Варна на стойност 1.6 млн. лв. е била именно стока на холдинга.


"В момента предполагам, че шефът на "Булгартабак"-Благоевград се поти, защото в понеделник съм извикал всичките шефове на производителите и вносителите на цигари, за да им кажем: "Ние много пъти сме говорили с вас как да се справяме с нелегалния сектор. Оказва се, че не само вие не ни помагате, но и вие сте в някои случаи част от нелегалния сектор", каза Дянков.


От "Булгартабак" коментираха, че не участват и не подпомагат никакви схеми или действия с незаконен характер, а контрабандният износ и внос на цигари е най-големият враг на българското цигарено производство.