24 часа: Русия влиза в “Белене” с 2 млрд. евро

Архив Варна

20-02-2010, 08:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия ще влезе пряко в осъществяването на проекта за строителство на АЕЦ "Белене", стана ясно вчера след срещата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския енергиен министър Сергей Шматко, пише „24 часа”.

Двете страни са се договорили да създадат съвместна проектна компания, като България ще влезе с апорт на площадката и построеното до момента, а руснаците ще осигурят парите, съобщи Трайков. Според шефа на "Россатом" Сергей Кириенко за продължение на проекта през тази година са нужни 350-400 млн. евро и още 1-1,5 млрд. евро за 2011 г.


Руските пари могат да бъдат дадени по два начина - като заеми към компанията или срещу дялово участие, обясни Кириенко. Според него проектът бил гарантирано печеливш и заради това Русия нямала проблеми да го финансира. При първия вариант стратегическият инвеститор после ще трябва да върне вложените от "Россатом" средства, уточни Кириенко. Не спомена обаче дали ще дадат възможност инвеститорът да изкупува руските дялове, ако желае. И Трайков, и Шматко увериха, че по заемите няма да се дават нито държавни, нито корпоративни гаранции.