Великобритания и Канада бият в скелетона

Архив Варна

20-02-2010, 08:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ейми Уилямс от Великобритания триумфира с олимпийска титла в скелетона на Игрите във Ванкувър.

По този начин тя стана първата олимпийска шампионка в индивидуална надпревара за Великобритания за последните 30 години.
Уилямс даде много добро време в първия и втория манш, като записа и рекорд на трасето. 28-годишната спортистка Ейми Уилямс финишира за 3:35.64 мин. и завоюва златен медал на състезанието по скелетон.


"Доволна съм от представянето си. Стартът ми беше много добър, а половината трасе ми се губи. Наистина не помня какво точно направих. След финала ми видях усмивки и разбрах, че съм се справила добре", заяви новата олимпийска шампионка по скелетон.


На второ място, само на 0.56 секунди от лидерката, остана Керстин Шимковяк от Германия. Тя записа време от 3:36.20 мин.


Бронзов медал спечели друга германка - Аня Хубер с резултат 3:36.36 мин.


Както повечето оспорвани състезания, това също не мина без инциденти. Група от представители на различни държави започнаха протест срещу шлема, който Уилямс използва. Според тях той има непозволена аеродинамична форма, но според Дон Кроун - говорител на Международната бобслей федерация, жалбите ще бъдат отхвърлени.

При мъжете Джон Монтгомъри от Канада даде най-добро време от 3:29.73 мин. и спечели златния медал.


На трасето, по което се е спускал стотици пъти, Монтгомъри записа общо време от 3:29.73 минути в четирите манша. След края на последното си спускане канадецът изчака до финалната линия, за да наблюдава четвъртия опит на Мартин Дукурс. 


Латвиецът бе лидер след първите три манша, но грешка в последния вираж го остави 0.07 зад Монтгомъри, което му отреди и сребърния медал. Дукурс, който водеше в световната купа цял сезон, започна четвъртия манш с преднина от 0.18 секунди пред новия олимпийски шампион. В опита си да донесе първо злато за страната си на Игрите той направи жестока грешка в последния вираж, удари се в стената и завърши с общо време от 3:29.80 минути.


Бронзът остана за руснака Александър Третяков с време от 3:30.75 минути (52.70, 53.05, 52.30, 52.70 секунди).