Варненските вестници в събота

Архив Варна

20-02-2010, 08:59

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Две неща ме учудиха, след като погледнах първите страници на днешната варненска преса.

Защо си купих и трите вестника и дали няма някакъв заговор между главните им редактори. Ето и причината – „Морската градина става общинска”. Това е уводното заглавие и на „Народно дело”, и на „Позвънете”, и на „Черно море”. Самият факт, че премиерът Бойко Борисов реши да подари държавния крайморски парк на община Варна наистина е новина и то не малка. Тоталното съвпадение в заглавията на три вестника – също, поне за мен. Връщам се на темата за Морската градина и се питам каква информация носи на читателите тази новина. Вчера един познат ме попита – „И какво от това?”. Да, и какво от това, че паркът след време няма да е държавна собственост, а ще е общинска. Варненци и гостите на града едва ли се замислят, когато прекрачват входа на Морската, че преминават от една собственост в друга. Освен това община и държава са нещо като двете страни на една и съща монета. Според мен, всичко ще е наред, докато собствеността върху Морската градина започва с думата „публична”, а не с „частна”. Ако вече не е късно за това, тъй като от зоологическата градина на север, като че ли преобладава частната собственост. То там си е нещо като жилищен квартал вече. Искрено се надявам политиците да си спазят обещанието, че никой строител няма да посегне на така наречената историческа част от крайморския парка, която започва от вълнолома и свършва до р-т „Хоризонт”.

„Аспарухово се моли земята да спре”, след като тонове пръст са засипали домове, съобщава „Народно дело”. Този варненски квартал вероятно ще се окаже най-засегнат от отиващата си варненска зима, въпреки че там е паднал най-малко сняг. Топенете му и дъждовете обаче причиниха няколко локални свлачища, които повлякоха цели къщи и оставиха много семейства без покрив над главите. „Парите няма да стигнат” подчертава друго заглавие по темата, което цитира кметът Кирил Йорданов. Той е признал, че заделените в бюджета 500 хиляди лева са недостатъчни за справянето с локалните свлачища в града.


„Крадец източва ток с въдица” твърди иновативно заглавие от стр. 4 на вестника. Става въпрос за мъж от село Изворско, който решил да заобиколи електромера си, като се закачил директно за кабелите от въздушната електропреносна мрежа. За целта човекът ползвал рибарски телескоп, за да замята жицата. Винаги съм се чудил как човек може да избие инвестициите си в рибарски принадлежности и чак сега ми стана ясно. Само да не те хванат, че следва солена глоба. Но пък винаги може да кажеш, че просто си тръгнал за риба, но кукичките нещо са се оплели из кабелите. Нали така се отърваха сума ти бандити, хванати с килограми експлозив в багажника – отивали за риба.


„614 лева е средната заплата във Варна” информира заглавие от стр. 3 на „Позвънете”. Тази сума била с 8 лева над средната за страната. Лошото е, че по заплати сме чак четвъртия град в страната. Освен София пред нас били и Враца, и Стара Загора.


„Областният посегна на мюсюлманските погребения” твърди заглавие от 4 стр. на вестника. Този извод е направен от факта, че губернаторът Данчо Симеонов оспорва решение на общинския съвет в Дългопол, с което се допуска безвъзмезден добив на шест (6) кубика дърва, за ритуални нужди на мюфтийството в с. Поляците. Ето как едни нищо и никакви 6 кубика дърва могат да скарат община и държава. Дано само не се стигне и до етническо напрежение. В едно обаче съм сигурен – следващия път джамийското настоятелство изобщо няма да иска разрешение по официалния ред, а просто ще прескочи до близката гора да си насече няколко кубика.


„Калпава дрога тръшна двама авери само за час” алармира читателите заглавие от стр. 3 на „Черно море”. Първо 24-годишен наркоман за малко не е пукнал пред сградата на централната поща. Младежът се свлякъл на стъпалата и започнал да бере душа, но имал късмет, че медици от съседния неотложен кабинет му се притекли на помощ. Час по-късно пък пред сградата на градска поликлиника припаднал друг младеж, приятел на първия. И за него била повикана линейка, но той категорично отказал медицинска помощ.