24 часа: Най-големият личен законен доход у нас - 16 970 000 лв

Архив Варна

22-02-2010, 06:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

16,97 млн. лв. доход за 2008 г. е обявил пред данъчните българин, съобщиха вчера от Националната агенция за приходите.

100 са физическите лица декларирали през 2009 година, че са спечелили общо 347 млн. лв. за по-миналата, пише днес "24 часа".

Първите 3-ма имат общ доход над 48 млн. лв. На "опашката" са двама с по 1,4 млн. лв. и един 1,38 млн. лева.

Доходите на над половината в топлистата - 51, са в интервала 1,2 и 2 млн.лв.

От приходната агенция не обявяват имената и професиите им. Според източници на "24 часа" това са все хора със свободни професии - консултанти, брокери, адвокати, лекари. Повечето са с регистрации като еднолични търговци. Те са длъжни да обявяват хонорари, консултантски и други възнаграждения, доходи от наем, приходи от авторски права.

Според правилата те имат право да приспадат нормативно признати разходи и така законно намаляват облагаемия оборот.

Според шефа на приходната агенция Красимир Стефанов над 90% от физическите лица, получаващи най-високите доходи у нас, не са се регистрирали в системата по ДДС, въпреки че е задължително. Всяко физическо лице, което заработи над 50 000 лв. не от заплата, веднага трябва да поиска влизане в регистъра. Затова данъчните започват служебна регистрация на най-богатите българи. На пропусналите да го сторят сами ще се изпраща известие за начислен ДДС заедно с лихвите.

Само след като получат ДДС регистрация, тези лица имат право да начисляват косвения данък при извършвани от тях услуги. Тогава ще получат и право да ползват данъчен кредит за направени покупки.

Шефът на приходната агенция е разпоредил проверка на всеки българин, за когото има данни, че притежава банкова сметка зад граница, казаха още от НАП. Инспекторите трябва да установят какви легални доходи са имали, за да спестят депозираните в Швейцария например пари. По данни на "24 часа" общият брой на хората със сметки в чужди трезори е над 4000.