Труд: Комисия реже безплатни лекарства

Архив Варна

22-02-2010, 06:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Страдащите от болестта на Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лекарствата си.

Досега цената им се поемаше от здравната каса. Пациентите с остеопороза пък ще дават повече за медикаментите си. Това пише днес "Труд" по повод на решение от 18 февруари на Комисията по позитивния лекарствен списък (в него се намират всички препарати, чиято стойност напълно или частично покриват здравната каса или здравното министерство). Решението ще влезе в сила през март.

Комисията гласувала промените по предложение на касата. Причината била, че всеки месец имало преразход от около 7 млн. лв. за медикаменти и парите по това перо нямало да стигнат до края на годината.

Около 2000 българи се лекуват от болестта на Паркинсон. От идния месец касата обаче няма да покрива изцяло стойността им, а само 25%. Т. е. пациентите ще трябва да извадят от джоба си между 40 и 170 лв., изчислиха лекари (стойността на останалите 75%).

Всеки втори българин над 50 г. е засегнат от остеопороза (в тази възрастова група са над 2,8 млн. души). Комисията по позитивния списък обаче е решила да намали с 25% парите, които плаща за медикаментите. Средномесечното лечение на болестта излиза около 200 лв. Т.е. хората вече ще доплащат не 100 лв., а 150 лв. (а касата ще намали вноската си от 100 на 50 лв.). Аргументите са, че разходите за тази терапия са нараснали твърде много, а заболяването “не е социално значимо”. Препоръките на ЕС са точно обратните - остеопорозата е едно от първите заболявания по социална значимост и трябва да се лекува, преди да е настъпило първото счупване на кости, казаха от пациентските организации.

В момента част от лекарствата за глаукома се покриват 100 % от НЗОК. Лечението със специални капки е средно 60 лв. на месец. С орязването на парите от 100% на 50%, болният ще вади над 30 лв. от джоба си.

Диабетици и хипертоници - следващите в списъка.

Здравната каса иска още да се ореже плащането на лечението и на диабетиците, и на пациентите с високо кръвно налягане и сърдечноболните. Засега комисията не е приела предложението. Но ако стане факт, диабетиците например ще доплащат за инсулините си (сега са 100 % покрити от касата) - между 20 и 40 лв.