Сега: Заплатите на чиновниците варират между 600 и 2400 лв.

Архив Варна

22-02-2010, 06:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пълен хаос цари в заплащането на държавните чиновници, пише днес вестник "Сега".

Средните заплати в едни ведомства са 4 пъти по-високи от възнагражденията в други, без да има логично обяснение за това. Служител в Комисията за защита на конкуренцията взема средно 2416 лв. на месец, докато чиновник от Агенцията за социално подпомагане - само 578 лв.

Това пише в таен доклад за възнагражденията в администрацията до Съвета за административна реформа, с който "Сега" се сдоби. Министерството на финансите отказа да предостави документа официално.

Данните от доклада до Дянков включват цялото възнаграждение, което получават чиновниците, заедно с всички бонуси, премии, добавки за прослужено време и т.н. От анализа става ясно, че парите, които получават чиновниците, не са обвързани нито с функцията и отговорностите на длъжността, която заемат, нито с индивидуалния им принос, нито с постигнатите резултати от конкретното ведомство.

Шокиран от констатациите в доклада, вицепремиерът Симеон Дянков обяви миналата седмица, че от 1 януари 2011 г. ще въведе нов модел на заплащане в администрацията. Най-напред ще стартира цялостен преглед на нивата на заплащане на всяка конкретна длъжност в администрацията. В документа изрично се подчертава, че на по-нисшите длъжности, които се заемат от най-голям брой служители, възнагражденията са между 250-350 лв., които "създават определени затруднения за поддържане на приемлив жизнен стандарт".

От 1 януари 2011 г. 75% от средствата за заплати във всяко ведомство ще се дават като основна заплата на служителите всеки месец, а останалите 25% ще са бонуси за добре свършена работа. Новият модел не само че няма да доведе до намаляване на заплатите на администрацията, а дори се обмисля те да бъдат повишени с 10%.

Най-богатите държавни чиновници работят в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), където заплатата на едно лице от персонала е 2416 лв. на месец. Привлекателна е и работата в правителствения "Авиоотряд 28", където средната заплата е 2393 лв.

Завидни са възнагражденията в Министерството на финансите, където чиновниците взимат на месец по 1853 лв., в Министерството на отбраната (1835 лв.) и в НСО (1476 лв.).