Варненските вестници в понеделник

Архив Варна

22-02-2010, 08:13

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Собственици на имоти в Тополи „Тъкмят частно гробище” съобщава днешното уводно заглавие на „Черно море”. Информацията е потвърдена от кметицата на селото, според която притежателите на подходящи за гробищен парк земи, умуват дали да не инвестират в подобно начинание. Припомням, че общинското гробище в Тополи има сериозен проблем – свършиха местата за гробове. Общината засега пък не успява да се сдобие с парцели, които граничат с гробищния парк. Опитите удрят на камък, било то заради висока цена, заради скалиста почва или заради 300-метровата санитарна зона до селото. В същото време обаче прочути варненски бизнесмени, които са и общински съветници, проявяват интерес към проблема. Фармацевтичният бос Веселин Марешки открито заяви, че търси да си купи земя в района на гробищата с подобна цел. Красимир Узунов пък не скри, че сондира чужди имоти около гробищния парк, за да провери дали почвата е подходяща копаене на гробове. Дали неназованите  в „Черно море” собственици на имоти край гробището са от този калибър или са си просто местни жители, я стане ясно, я не.


Новата организация на движение в централната част на града е възмутила „Народно дело”. „Караме по усет и тук-там по знаци” негодува уводното заглавие на броя. Вместо нова организация на движение е бил въведен нов хаос в района между бул. „8-ми приморски полк”, „Цар Освободител”, „Княз Борис І” и „Сливница”. Проверка на място установила, че шофьорите се затрудняват дали да карат според новите знаци или по навик и в крайна сметка въртели воланите по усет. Така е, важното е трафик да има. Няма значение в каква посока се въртят колите. Според проучване от преди година, 40% от автомобилния трафик в централната част на града са шофьори, които търсят къде да паркират. Представяте ли си – ако имаше паркинги, по пътя щяха да се движат почти двойно по-малко автомобили. А уличките, без паркираните по тях коли, щяха да са едни широки, широки… ех мечти, мечти.


„Областният задръстил съда с жалби” информира уводното заглавие на „Позвънете”. Данчо Симеонов най-често обжалвал в административния съд решения на общинските съвети в Дългопол и Аврен. За близо шестте си месеца на поста областен управител той е успял да оспори десетки решения на местната власт във Варненско. Е, значи съдът все пак не е задръстен, освен ако капацитетът му не е няколко десетки жалби. Когато станат стотици може и да проверя на място. Иначе това с оспорванията на решенията на местните парламенти дава ефект – поне варненският вече стриктно спазва процедурите.


„Сухият режим в Добрич възкръсна” съобщава уводното заглавие на „Твоят ден”. Добричлии си припомнили какво беше това, след като през миналата седмица водата им била спирана многократно. Причината е, че по едно и също време са се натрупали няколко сериозни ВиК аварии. В крайна сметка цялата седмица се оказала суха, тъй като дори и да имало вода тя била мътна и не става нито за пиене, нито за миене. Но иначе добричлии плащат една от най-високите цени в цяла България.

„ВиК авария наводни древния Одесос” алармира заглавие от стр. 4 на „Народно дело”. Спукан водопровод е залял ценни архитектурни паметници на ул. „Хан Крум”. Мястото, където беше открита раннохристиянската базилика сега е подгизнало. Най-голямото притеснение на живеещите в района обаче не е за руините, а да не вземе да пропадне тротоара.

Под заглавието „Пирамидата пенсионна система” на стр. 7, пък е обяснено кои са слабостите на пенсионното осигуряване. Иначе отдавна е видно, че по механизъм то никак не се отличава от пирамидите, които разтресоха Варна в първите години от демокрацията. Плащаш малко с надежда един ден да взимаш повечко. Според мен въпросът е кога ще гръмне пирамидата, а не дали пенсионната система е такава. Но ако попитаме възрастните, които живеят с мизерните пари наречени пенсии, те ще отговорят, че отдавна е фалирала.


„Критикар на „Алея Първа” иска стола на архитект №1” информира заглавие от „Твоят ден”. Става въпрос, че арх. Калина Павлова, която е яростен критик на така наречения проект за крайбрежната алея, се е кандидатирала за поста главен архитект на Варна. Конкурсът за длъжността беше обявен наскоро на интернет страницата на общината. За всички обаче е ясно, че той се провежда с една цел – временно изпълняващият до сега длъжността арх. Петър Йорданов да бъде назначен за постоянно. Просто законът изисква провеждането на конкурс.


„Ромчета искали да стават пианисти”, твърди заглавие във вестник „Позвънете”. Това се случвало в читалище „Варненски будители”, където деца от ромски произход карали школи по музика. Няколко от тях предпочели да учат пиано. Както се казва, музиката им е в кръвта. Но евала за находчивостта – ще изучат безплатно нотите и всички музикални тънкости, пък после хайде по сватби и кръчми. Това е то далавера – нулева инвестиция, а приходите после идват чиста печалба. После нека разни организации да ми твърдят, че циганите не били интегрирани.


„Дупка погълна кола, под нея изникнаха терми”
информира друго заглавие от „Позвънете”. Огромният кратер с дълбочина близо 2 метра, е зейнал в тротоара на улица „Капитан I ранг Добрев" в събота. Паркирала на мястото кола буквално пропаднала. В дупката обаче се разкрили останки от намиращите се отдолу римски терми. Какво да кажа, неприятната за собственика на автомобила случка може да се окаже начало на грандиозни археологически открития. Значи все пак има някаква полза от дупките. Едва ли обаче така мислят други варненски жители - „Галата се свлече с още 20 метра”, информира вестникът. Там скатът продължава да потъва и по него има много пукнатини. Опасността от нови срутвания е реална, ако пак завали дъжд. Според гражданска защита хората трябва да са много предпазливи, защото цялата площадка на Галата виси във въздуха и ако стане инцидент и някой пропадне, дори няма да могат и да го открият.


Цялата 3-та стр. на „Черно море” съобщава на читателите, че „Избраха Кирил Йорданов за „Варненец на годината”. Конкурсът е организиран от едноименната телевизия и вестника. Няма да чета страницата, но знам, че изборът би трябвало да зависи от гласувания чрез SMS-и. Събраните от благотворителната инициатива пари ще бъдат дарени на училището за деца с нарушено зрение. Кметът е спечелил първото място в надпревара с шефа на общинския съвет Борислав Гуцанов, депутата от ГЕРБ д-р Красимир Петров, основателя на музейната сбирка „Стара Варна” Ламбрин Сотиров и режисьора Райко Райков.