40 арестувани при опит за държавен преврат в Турция

Новините

23-02-2010, 09:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

40 души са арестувани при опит да извършат държавен преврат в Турция, съобщи премиерът Реджеп Таип Ердоган при посещението си в Мадрид.

Превратът бил подготвян през 2003-а година. Според плановете гръцки военен самолет е трябвало да атакува турски самолет и така да даде повод на военните да се намесят, за да осигурят сигурността на страната. Допускало се е използването на взривни устройства в джамии и музеи в Истанбул, за да се създаде по-голям хаос.

Операцията под кодовото название "Чук" е насочена към високопоставени военни, които искали да свалят управляващата в момента проислямистка Партия на справедливостта и развитието. Сред най-известните задържани е бившият командващ военновъздушните сили на Турция о.з. ген. Ибрахим Фъртъна.


Обиски са извършени и в домовете на бившия командващ първа армия о.з. генерал Четин Доган и бившия председател на центъра за стратегически проучвания към генералния щаб на турската армия о.з.генерал Сюха Танйели. Други съдебни действия са били извършвани и в градовете Анкара, Истанбул и Измир.

Случващото се отново поставя въпроса за отношенията между военните и светската власт в Анкара. За да се запази светския характер на държавата, армията получи прекалено голяма власт и на няколко пъти се намеси в управлението, което поставя под въпрос демокрацията в страната-членка на ЕС. Според армейски източници информацията, която излиза в пресата, е всъщност военно учение, разигравано през 2003 г. от генералния щаб, няма нищо общо с обвиненията в опит за държавен преврат и служи за разправа с политически противници.