Европарламентът определя приоритетите в рибарския сектор

Архив Варна

23-02-2010, 10:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейският парламент ще обясни своите виждания относно реформата и бъдещото управление на рибарския сектор в ЕС в доклад, който ще бъде гласуван на 25 февруари.

Според проектодоклада социалните, екологичните и икономическите измерения на политиката в областта на рибарството са еднакво важни, като сред тях не трябва да се създава йерархия на приоритетите. С влизането в сила на Лисабонския договор парламентът получи пълни законодателни правомощия в областта на рибарската политика на ЕС, чиято реформа предстои.


Основните принципи на реформата трябва да включват поверяване на повече отговорности на рибарите чрез правила, благоприятстващи добрите риболовни практики, и адаптиране на управленските модели в сектора, за да се допълни и подобри традиционната квотна система. Управлението на рибарството трябва да изостави традиционния подход "отгоре надолу", като вместо това наблегне на принципа на регионализиране и субсидиарност, както и на участие на професионалистите в сектора, за да може по-добре да се вземат предвид специфичните особености на различните европейски морета и флоти.

През следващите два дни европарламентът ще обсъди още два въпроса - за намаляване на бюрократичната тежест за микрокомпаниите и резолюция за Украйна след дебата през миналата сесия.


Микрокомпаниите могат да бъдат освободени от задължението да съставят годишни счетоводни отчети, съгласно предложението за изменение на счетоводните правила в ЕС, което ще бъде гласувано в четвъртък. Въпреки това, тези изключения трябва да бъдат предоставени от държавите членки на ЕС, а микропредприятията от своя страна ще трябва да продължат да водят отчети за своите търговски сделки и финансово състояние.

Сред въпросите, които най-вероятно ще бъдат повдигнати от депутатите, са фактът, че президентските избори в Украйна са отговорили на голяма част от изискванията на ОССЕ и ЕС за честни и свободни избори, нуждата от политическа и икономическа стабилност в страната, важността на засиленото сътрудничество между ЕС и Украйна в областта на енергетиката, както и преразглеждането на съществуващото визово споразумение.