Трайчо Трайков: България ще си запази 50% от АЕЦ „Белене”

Новините

23-02-2010, 10:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ние и руснаците имаме за цел номер едно - да направим проекта АЕЦ "Белене" атрактивен за голям западен инвеститор.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди участието си в енергийна конференция, цитиран от Агенция „Фокус”.

 Моделът, който предстои да бъде предложен на руските партньори, би трябвало да съдържа определени гаранции, че и руската, и българската страна ще имат интерес да намерят стратегически инвеститор. Това е приоритет както за България, така и за Русия - важно е проектът да бъде атрактивен за външния инвеститор, обясни министър Трайков. 

Проектът ще продължи само с европейски инвеститор. "Ако няма такъв инвеститор – няма да има "Белене", ако има – ще има", каза обаче вчера пред pro.bg. финансовият министър Симеон Дянков.


 По-късно пред  организираната от в. „Капитал”конференция ”Новата енергийна стратегия за развитие на енергетиката: Конкуренция, устойччивост, ефективност и по-чиста среда”  икономическият министър бе категоричен, че държавата ще запази 50% в АЕЦ "Белене", 

Още с идването си на власт правителството на ГЕРБ и особено след като RWE се оттегли през октомври м.г. като стратегически инвеститор обявяваше, че участието на държавата ще бъде намалено до 20 - 30% чрез привличане на нови партньори към проекта. Тази идея за първи път бе лансирана от Дянков и подкрепяна от Трайчо Трайков. "Въпросът е дали да се разгледа като краен вариант Русия да има 15 - 20% в проекта, а останалите да се плащат с електроенергия",  коментира министърът днес.


Спорът за европейския инвеститор бе провокиран в края на миналата седмица, когато  Русия предложи да предостави за проекта около 2 млрд. евро през тази и следващата година, до намирането на  стратегически инвеститор. Те се съгласиха да няма държавна или друга гаранция. Изявлението на финансовия министър  породи съмнения дали ако европейски стратегически инвеститор не се намери, ще се строи централата.

Възможността бъдещата АЕЦ  да връща заема на руската страна с енергия беше посочена вчера от икономическото министерство като възможен вариант при запазване на мажоритарно участие на България.