Изслушват Сертов и Станишев в комисията за контрол на ДАНС

Архив Варна

23-02-2010, 10:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият премиер Сергей Станишев и бившият председател на спецагенцията Петко Сертов ще бъдат изслушани от парламентарната комисията за контрол на ДАНС , обяви членът на комисията Иван Петров, пред бТВ.

Двамата  ще трябва да дадат обяснение как е изтекла информация от ДАНС към Алексей Петров и Яне Янев, обясни Петров.

 Бившият премиер вече е със снет депутатски имунитет, тъй като срещу него прокуратурата образува проверка заради изгубена секретна справка на ДАНС, която в последствие беше намерена и предадена от “доблестния гражданин” Алексей Петров на настоящия премиер Бойко Борисов.

 Резултатите от нарочната проверка на експертите по случая  са, че документът, изгубен от Станишев, представлява класифицирана информация. Вероятно бившият премиер ще бъде обвинен за изтичане на класифицирана информация по непредпазливост и че е изгубил документи с държавна тайна.


“След като бившият шеф на ДАНС Петко Сертов се е доверил на Алексей Петров, то трябва да се поеме някаква отговорност”, твърди Иван Петров. Според него  вината на Петко Сертов и на бившия премиер Станишев е в това, че са създали структура, която възстанови старите прийоми на Държавна сигурност. За пример той посочи  разработката “Галерия”,  целта на която е била да се ударят политическите опоненти. ДАНС беше създадена за да има контрапункт на бившия вътрешен министър Румен Петков”, каза Петров.

В отговор на обвиненията на лидерът на РЗС Яне Янев  Иван Петров припомни, че настоящият директор на агенция „Митници” Ваньо Танов е казал, че няма разработки срещу него и е окачествил „като глупости твърденията на лицето Яне Янев”. 


„Срещу мен не са водени никакви проверки, никакви преписки”, каза той. Според него той е бил един от най-проверяваните регионални директори като ръководител в системата на МВР. В регионалната дирекция в Хасково са направени четири проверки, които с били много обстойни. Петров смята, че ако е имало някакъв материал или информация за извършени от него нарушения, той е щял да бъде първият освободен регионален директор. 

Освен това такава информация би била използвана и от политическите опоненти на ГЕРБ по време на предизборните кампании, поясни Петров. Според него личните нападки срещу него са резултат на конфликта му с Алексей Петров във връзка със сигналите за ислямски фундаментализъм в община Гърмен. Позицията на Иван Петров е била, че акцията в Рибново е била показна и безсмислена.