Е.он е пред жестока глоба заради паднала добричлийка в шахта

Архив Варна

24-02-2010, 13:42

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

От 10 до 20 хиляди лева глоба може да получи Е.он заради отворена шахта, в която падна 37-годишната Дора Ангелова от Добрич.

Това обяви на пресконференция в Добрич директорът на Инспекцията по труда Младен Мартинов. Според него електроразпределителното дружество е изцяло виновно и става въпрос за 100-процентова трудова злополука. На Е.он ще бъде съставен и акт за наказателна отговорност. 


"Нашата проверка установи, че шахтата е собственост на Е.он. В нея се намират трафопост и електромери. Дълбочината й е 4 метра", заяви Мартинов. 


В злополучния ден инкасатор на Е.он отворил шахтата и слязъл по стълбата, за да замерва електромерите. През това време 37-годишната Дора Ангелова, продавачка в книжарницата, излязла от обекта и директно полетяла в шахтата, като се приземила до сащисания инкасатор. Като по чудо той не е пострадал. Трудовите инспектори до момента са установили още, че компанията е виновна, защото липсват инструкции и правила за този вид дейност. "Служителят на Е.он се движи сам и пеш и няма възможност да носи със себе си някакви сигнални съоръжения," каза още Младен Мартинов.


В официалното становище на Е.он по повод тежкия нещастен инцидент с Дора Ангелова от 17 февруари се казва следното: "Вътрешната проверка на компанията установи, че служителят на Е.он България Мрежи АД, който е отворил капака на шахтата и е влязъл в нея, за да отчете данните от намиращите се долу електромери, не е предупредил за това хората, работещи в книжарницата, както, според думите и на г-жа Ангелова, е правил при предишни посещения. За съжаление, инцидентът е в резултат на нещастно стекли се обстоятелства - шахтата е била отворена в продължение на едва 5-8 минути (това е периодът, който е необходим на служителя да отчете данните от електромерите), г-жа Ангелова е използвала изход на книжарницата, който винаги до сега е бил препречен от стелажи, а вратата  - заключена, поради което нашият служител е останал с впечатлението, че изходът не се използва. Представител на Е.он България вече посети г-жа Ангелова в болницата и предложи съдействие при нейното медицинско лечение. Компанията с готовност ще поеме разходите за лечението на г-жа Ангелова, за което тя вече е информирана".


Е.он ще проведе извънреден инструктаж на своите служители за обезопасяване на подобен тип съоръжения и гарантиране безопасността на хората около тях, казаха още от компанията.


Лекари определиха състоянието на пострадалата Дора Ангелова като изключително тежко. На жената й предстоят редица операции, тъй като е със счупени таз и ръка на две места. Близо година тя ще се възстановява, прогнозираха медиците.