Избрани Новини
Кои са най-опасните храни
Американската педиатрична академия инициира поставяне на етикети на хот-дога и дори промяна на дизайна му, за да се предотврати задавяне при децата. А какви рискове крие зелената салата с риба тон? Списание „Time” информира за едни от най-опасните храни.
Фъстъци
Ядките може да бъдат смъртоносни за вас, ако сте сред хората, които са алергични към тях. А те не са малко – 1% от световното население. Сред алергенните храни, фъстъците са причина номер едно за причиняване на асматични задушавания и дори смърт.
В тази група са включени спанакът, марулята, зелето и руколата. Тези храни са обявени за най-смъртоносни за 2009 г. от Американската асоциация за храни и лекарства. Причината е честото натравяне с вируса на Салмонела и патоген, наречен Нировирус, които се разпространяват чрез мръсни ръце и недобре измити зеленчуци.
17% от регистрираните задушавания при децата до 10-годишна възраст се дължат на задавяне с хот-дог, твърдят американските педиатри. Те предлагат промяна в дизайна на най-популярния в САЩ сандвич.
Това е една от най-консумираните риби в света, но има и много лоша слава. Риба Тон съдържа опасни количества живак, които могат да увредят нервната система и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Живакът се натрупва в организма, а не се отделя и може да причини сериозни здравословни проблеми, включително и рак.
Oсвен качването на кръвното, трудното заспиване и обезцветяването на зъбите, кафето крие и други рискове за здравето ви. През 1992 г. веригата за бързо хранене Макдоналдс беше осъдена от 79-годишната американка Стела Лайбек, защото й е било сервирано кафе с температура от 77°С, което й е причинило изгаряния трета степен на 6% от тялото, включително по бедрата, хълбоците и слабините. Съдът отсъжда Макдоналдс да изплатят на Лайбек 2,86 милиона американски долара (сумата е намалена по-късно, след обжалване). След този случай веригата обозначава с етикети чашите за кафе.
Освен халюциногенни гъбите могат и да са силно отровни и да ви убият. Много от ядливите гъби имат двойници, а природата не поставя етикети за повишено внимание.