Новият български филм „Раци” с едновременна премиера в цяла България

Варна Лайф

24-02-2010, 14:44

Снимка:

raci.klasfilm.com

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 25 и 26 февруари премиерата на филма ще се състои едновременно в 22 български града.

На 26 февруари Варна ще бъде домакин на „Раци”, на който Иван Черкелов е режисьор и сценарист. Зрителите във всеки град ще могат да се срещнат с членове на екипа, създал лентата. Морската столица ще бъде посетена от продуцента на филма -  Росица Вълканова. Прожекцията е в зала "Европа" на Фестивалния комплекс на от 18.30 ч.

Световната премиера на „Раци” се състоя на Московския международен филмов фестивал през юни 2009 г. Филмът е селектиран за участие в редица престижни фестивали по света, сред тях Карлови Вари, Сеговия и Мадрас. В България филмът досега е прожектиран единствено в рамките на Киномания.

В много от споменатите градове отдавна няма кино салони, а българските филми рядко излизат извън столицата. Затова тази едновременна премиера е важна стъпка към възстановяването на връзката между българското кино и българската публика в цялата страна, смятат организаторите на мащабното събитие.

В "Раци" Иван Черкелов остава верен на своя авторски почерк, който го очерта като един от най-самобитните режисьори на съвременното българско кино.

Двамата приятели Доката (Филип Аврамов) и Дебелия (Валери Йорданов) се опитват да изкарват прехраната си със случайни занимания и така се оказват въвлечени  в криминалната борба на две враждуващи бизнес групировки, ролите на босовете на които са поверени на Рангел Вълчанов и Николай Урумов. Вкопчени като раци в примамките, които всекидневието непрекъснато предлага, героите сами определят съдбата си - изпълнявайки безобидни на пръв поглед поръчения, двамата приятели се озовават накрая един срещу друг. Успоредно с криминалната линия в сценария, вниманието ни бива насочено към вътрешните духовни проблеми на героите, към онези неумолими връзки, свързващи помежду си всичко и всички. Двамата приятели безуспешно се опитват да осъществят диалог един с друг. Диалог за взаимоотношенията, за смъртта, за смисъла и отговорностите...