Варненските вестници в четвъртък

Архив Варна

25-02-2010, 08:44

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Над 40 декара дупки зеят по варненските улици и чакат за ремонт.

Това  са пресметнали вестниците „Позвънете и „Черно море”, сочат уводните заглавия на първите им страници. Информацията за броя и размера на дупките е на петте районни кметства, които бяха натоварени да обследват състоянието на пътищата. Повечето от половината разбит асфалт обаче нямало да бъде поправен със студената смес, с която сега общината спешно кърпи само кратерите, дълбоки повече от 8 см.


Въпросните над 40 декара просто са описани, а асфалтирането им е съвсем друг въпрос. Припомняме, че кметът Кирил Йорданов разпореди да се закърпват само кратерите, като ги пресметна на не повече от 2000 квадрата. Според тарифите съобщени от кмета, фирмите които асфалтират, взимали по 36 лв. на квадрат, но за кърпежи на дупки до 4 сантиметра. Колкото по-дълбоки са дупките, толкова повече расте цената. Пресметнато излиза, че запълването на 40 декара в най-евтиния вариант би струвало 1,2 милиона лева. При скъпия - цената скача двойно. Да, обаче, районните кметства са измерели и дупки с дълбочинна 30-40 см. Докато чиновниците пресмятали квадратурата, живеещи на ул. „Стара планина” им писнало да чакат някой да я асфалтира и сами запълнили дупките, като забъркали цимент и пясък.


След преговорите за обезщетение „Е.on отряза общината” съобщава уводното заглавие на „Народно дело”. Компанията отказала да плати доброволно повредени компютри от токовите удари. Кметската администрация пък контрира, като завежда дело, искът за над 15 хиляди лева влиза в съда до седмица.


„Клиниката по неврохирургия протече, затварят стаи”
алармира уводното заглавие на „Твоят ден”. Поради теч от тавана клиниката в Окръжна болница е била принудена да свие капацитета си с 15 легла. Така прясно оперирани пациенти се тъпчат в една стая с пет легла. Запечатани били още три стаи. Лекарите пък благодарят на Бога, че не е прокапал тавана в операционния блок, което би наложило затварянето на цялата клиника. Сега там е нужен спешен ремонт, защото всеки проливен дъжд би наводнил и затворил неврохирургията. В момента там били настанени 34 пациенти.

„Глобиха само един немърлив родител” възмущава се заглавие от стр. 3 в „Позвънете. Само на едно варненско семейство е била наложена санкция през миналата година, защото не се е грижило добре за детето си. Заглавие от стр. 4 пък информира „Без обезщетение за спрян строеж на секта”. Става въпрос, че съдът е отрязал Свидетели на Йехова, които имаха претенции към кмета, който мълчаливо им отказа разрешение за строеж на сграда с религиозна цел във „Възраждане”.


„Дупка се вижда от космоса” ликува уводното заглавие на стр.3 в „Народно дело”. Вестникът се позовава на сателитна снимка от google, която седи в сателитната карта на сайта от лятото. Колкото до дупката, всички шофьори я познават – тя е на кръстовището на „Девня” с „Пеячевич”.


„Тийнейджъри искат да правят зелени градини върху покривите” информира заглавието на днешната тема на страници 2 и 3 в „Твоят ден”. Идеята на младежите е алтернатива срещу прогресивното намаляване на зелените площи във Варна.