БЧК иска плуването да стане задължително в училищата

Мисия Варна

25-02-2010, 13:04

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

БЧК ще предложи на правителството плуването да стане задължително в училище, заяви в Добрич председателят на Националния съвет на БЧК Христо Григоров.

Това се очаква да стане след национална конференция по проблемите на водното спасяване, която ще се проведе на 5 март във Варна. "Недостигът на водни спасители е резултат не само от по-доброто заплащане в чужбина, но и на факта, че голяма част от кандидатите не могат да покрият елементарни нормативи", каза Григоров. Той е категоричен, че плуването трябва да се учи още в детска възраст и посочи, че в Германия плуват около 90 процента от гражданите, а в България - между 20-25 процента.


Все по-малко липсвали мераклии за водни спасители и заради факта, че много концесионери ги използват за всякакви други дейности - за разнасяне на чадъри, на шезлонги, на сладолед, за почистване.


Към своя край била кампанията на БЧК за набиране на средства за подпомагане на пострадалите при земетресението в Хаити.  Очаква се да бъдат събрани около 400 000 лева - чрез sms-и, по банков път и чрез он-лайн дарения. "В банковите сметки имаше суми от по 2-5 лева, което показва, че отново обикновените българи са били най-съпричастни. Има и бизнесмени и фирми, който са дарили по 10 000-15 000 лева", заяви Григоров.