Полша вкара пиян добричлия в затвора

Архив Варна

25-02-2010, 17:05

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Добричкият окръжен съд постанови да бъде изпълнена присъда на полските власти срещу добричлия, шофирал нетрезвен.

Осъденият е Добромир Д., на 35 г.


На 7 декември м.г. срещу него e постъпила Европейска заповед за арест. С нея бе поискано да се осигури предаването му за изтърпяване на присъда, постановена от Районния съд в град Торун - Полша. Добромир е осъден през 2004 г. на 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Той е бил признат за виновен, че на 24 юни 2001 г. е управлявал автомобил "Нисан" в нетрезво състояние с 1,22 промила алкохол в кръвта. На Добромир било забранено  да шофира за срок от 3 години. Съдът определил, той да заплати 200 злоти за подпомагане на Фондацията за оказване на помощ на пострадалите от пътнотранспортни произшествия. Осъденият не привел сумата за обществени цели и на 2 февруари 2006 г. Районният съд на Торун е издал постановление, присъдата да бъде изтърпяна ефективно.


Добричкият окръжен съд първоначално задържа под стража Добромир Д., а на 16 декември м.г. мярката му за неотклонение бе изменена в "домашен арест". Магистратите изискаха от полските власти копие от присъдата, подробности по нейното постановяване и изменение и данни, дали осъденият е бил информиран за това.


На 22 януари т.г. съдът в Добрич отказа да изпълни Европейската заповед за арест, но прие да приведе наказанието на Добромир да бъде приведено в изпълнение от Окръжна прокуратура - Добрич. Днес бе постановено добричлията да изтърпи наказанието в затворническо общежитие от открит тип, като се приспадне времето на задържането му.


Актът на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалван или протестиран в срок от 15 дни пред Апелативен съд - Варна.