Софийският университет получава 120 декара от „Двореца” в Балчик

Новините

26-02-2010, 15:09

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора


Председателят на Районния съд в Балчик издаде изпълнителен лист за преминаване на 120 декара от културен център „Двореца” в Балчик към СУ „Св. Кл. Охридски”, съобщиха за ВарнаУтре от Ботаническата градина в Белия град, която е поделение на ВУЗ-а. 

С това се слага края на дългогодишен спор за имота между ДКИ „КЦ – Двореца” към Министерството на културата и СУ „Св. Кл. Охридски”. Той е публична държавна собственост и е част от Защитената местност “Ботаническа градина- гр.Балчик”. 


Изпълнителният лист е въз основа на решение на добричкия окръжен съд от 21 октомври миналата година. Предстои  завеждане на изпълнително дело и въвод във владение. С това се слага край на дългогодишния спор между двете ведомства за правата им върху тази територия.

С това решение се гарантира запазването на това място като зелен остров по северното ни Черноморие, запазване и увеличаване на биоразнообразието на тази територия, твърдят от Ботаническата градина. Магистратите признаха за установени правата на ДКИ ”КЦ – Двореца” върху сградите, което предполага и опазване на архитектурно – историческото и културно наследство.