За първи път майките в Добрич останаха без детски

Архив Варна

28-02-2010, 18:06

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

За първи път семействата в Добрич не получиха месечните детски надбавки.

Банковите им сметки останаха празни и в последния ден на февруари. Въпреки че днес е почивен ден от седмицата, майки с деца постоянно проверяваха за преводи по банкоматите в града и си тръгваха разочаровани.


В петък цели семейства стояха пред местния клон на Инвестбанк и чакаха банката да получи разпореждане от социалното министерство за превеждане на средствата, но очакванията им не се оправдаха. 


Майки изнесоха гнева си на банкерите, като ги обвиниха, че държат парите, за да трупат лихви и ги заплашваха с линч. 


"На мен държавата ми плащаше детските между 15 и 20 число. От есента до сега Вие ми задържате парите всеки месец и ми ги давате със закъснение, за да печелите от лихви. Децата ми са гладни и чакат тези пари", оплака се многодетна ромка.    


През последните месеци от социалното министерство обясняваха, че парите трябва да са в сметките на майките до края на месеца, защото така било по закон. През февруари банковите карти на родителите останаха празни и никой от министерството не даде обяснение защо нарушиха закона. Майките в Добрич ще получат мизерните 35 лв. за февруари през март. "Не стига, че се подиграват с парите, които ни дават, ами трябва и да им се молим", негодуваше майка, която този месец ежедневно е чакала пред банкомат с надеждата да получи пари. 17 366 са семейства в Добричка област, които получават детски надбавки. Социалното министерство им превежда 917 789 лева за месечната помощ.