Пуснаха частиците в Колайдера - чакаме ги с новини за генезиса

Архив Варна

01-03-2010, 13:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Големият адронен колайдер Най-големият ускорител на елементарни частици  бе пуснат отново след кратък период на "почивка". В събота първите снопове протони са започнали да циркулират по 27-километровия тунел. Засега лъчите циркулират с енергия 450 гигаелектронволта.

В следващите седмици учените ще засилят енергията на частиците до 3,5 тераелектронволта.

Ускорителят на частици бе изключен за периода на Коледните празници, малко след като снопове протони бяха ускорени до рекордна енергия. Учените сега си поставят за цел да подобрят рекорда.Първите пробни сблъсъци на лъчи с енергия 450 гигаелектронволта бяха направени на 23 ноември.

От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и самият живот. Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.Главната цел на Големия адронен колайдер е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди 13,7 милиарда години Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия.

На 10 септември 2008 година Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна първия си опит да пусне поток протони по най-големия ускорител на елементарни частици в света.