МВФ: Ръст на БВП с 0,2%, дефицит 1,2 млрд.лв.

Новините

01-03-2010, 14:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се повиши с 0,2% през 2010 г., прогнозира на пресконференция Бас Бакер, ръководител на Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България, съобщи Investor.bg.

 Според фонда се очаква допълнителен спад на вътрешното търсене, тъй като обратната реакция след инвестиционния бум продължава, а потреблението е слабо поради намаляването на заетостта, отчита мисията на фонда.

Инфлацията се очаква да остане на нивото от около 2,5 процента, прогнозират от МВФ.


Според техните прогнози бюджетният дефицит през тази година се очаква да е1.8% от БВП на страната, което прави близо 1.2 млрд. лева. Според Бакер прогнозираният от правителството бюджетен дефицит за тази година от 0.7% ще бъде трудно достижим. Той определи това като истинско предизвикателство. И прогнозата на фонда, както и тази на правителството са правени на касовия принцип, при който в сметката влизат само реалните плащания и постъпления, но не и поетите ангажименти за разплащане.


Не бе посочена прогноза за салдото на текуща основа, по която се води статистиката на Европейската комисия. През миналата година забавените плащания към частния сектор по изпълнени обществени поръчки и забавеното възстановяване на ДДС кредит през ноември и декември сви дефицита само до 0.8% на касова основа, но на текуща той бе 1.9%.


От фонда заявиха, че за да се избегне по-голям дефицит, трябва да се спазват стриктно заложените лимити за разходи в него, а фискалната дисциплина да остане опора за макростабилност 


Бакер е подчертал, че е повече от наложителна реформа в пенсионната система, защото ръстът на пенсиите и понижаването на осигурителните ставки увеличава пропастта на приходите в пенсионната система и нейните разходи. Освен това изпълнението на приходната част също ще бъде трудно реализирано и затова реформите трябва да продължат.


Според фонда в момента не е удачно да са намалява ДДС, тъй като ще увеличат финансовия дисбаланс в социалноосигурителната система и изискват по-големи трансфери от бюджета.


На пресконференция минути след тази на мисията на фонда вицепремиерът и министър на икономиката Симеон Дянков заяви, че такъв дефицит може да се допусне, като по-големите разходи ще са свързани основно с разплащания по договори за действително извършена работа, информира Дневник.


"Целяхме балансиран бюджет през 2010 г., сега МВФ ни позволява да влезем в малък дефицит – до 1.8 %. В рамките на този минимален дефицит ще продължат разплащанията по договори. Не бяхме убедени докъде можем да стигнем в дефицит, затова премиерът ни помоли в работата с международните институции, да изискаме техния анализ", казал министърът, цитиран от Агенция "Фокус".


Този дефицит е два и половина пъти по-голям от прогнозата, залегнала в тазгодишния бюджет. Тя обаче също бе подложена на обсъждане в правителството и още през януари се прокраднаха допускания дефицитът да е около 1.8% то БВП.


"Прогнозите за приходите изглеждат оптимистични, особено предвид по-ниското им изпълнение през втората половина на 2009 г"., добави той. Повишаването на акцизите и поредицата от реформи, целящи по-добро спазване на данъчното законодателство, са важни за предотвратяване на допълнително влошаване на данъчните приходи, но може да не са достатъчни за компенсиране на влошените постъпления в бюджета, смятат от фонда.