Протестите продължават до оставката на кмета

Архив Варна

01-03-2010, 17:33

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

Екип на ВАРНА УТРЕ.БГ Снимки ВАРНА УТРЕ.БГ/IMPACT PRESS GROUP

Всичко от Автора

Още снимки »


Протестите срещу община Варна заради дупките по улиците ще продължат всеки ден до оставката на кмета.

Това стана ясно на митинга, който огласи площада пред общинския билдинг с мощни възгласи “Мафия” и “Оставка”. Организацията на ежедневните протести все още не е избистрена, а се носи по вълната на емоцията, която обзе участниците в митинга. Чуха се и гласове, колоната от автомобили да поеме към дома на Кирил Йорданов.


“Искаме кметът да дойде и поне да успокои хората, че пътищата ще бъдат ремонтирани без никой да краде”, скандираха млади хора по мегафоните. Други пък отвърнаха с освирквания и скандирания “Оставка”. Протестиращите бяха възмутени, че кметът дори не е пратил някой дребен чиновник да даде някакви отговори пред разгневеното множество. Малко остана недоволството на тълпата да се стовари върху полицаите, но за щастие до сблъсъци не се стигна. А провокации не липсваха – от мегафоните ехтяха твърдения, че униформените записват номерата на колите, които блокираха “Осми приморски полк” от общината до Червения площад. Целта била да последват полицейски репресии срещу шофьорите, участвали в митинга. 


Кметът така и не се появи, но както ВарнаУтре, информира той покани организаторите на протеста утре в 11:00 часа. Идеята му е да се проведе делова и трезва дискусия по темата за уличните ремонти. Така протестиращите поставиха исканията си под светещите кметски прозорци: Да им бъдат показани договорите с фирмите, които асфалтират.


 “Знаем за корупцията и искаме тя да спре. Искаме ясен план как ще бъдат обновявани улиците. Не искаме само да кърпят дупките по тях и то как – като тъпчат асфалта с крака”, негодуваха организатори на протеста. През това време хората продължаваха да трупат на камара пред стъпалата повредени части от автомобилите си, гуми, джанти и прочие. Над тях се вееха плакати с надписи “Асфалт + корупция = дупки”, “Варна – европейска столица на дупките”, “Долу кмета” и други. От мегафона проехтяха и по-конкретни въпроси, като този, защо километър и половина ремонт на ул. “Девня” е струвал 9 милиона лева.


Митингът все още продължава, като кръстовището пред кметския билдинг вече е напълно блокирано. В капан са попаднали и шофьори, които не са имали никакво намерение да участват в протеста. Хората си стоят по колите и нервничат с питане, кога пътят ще бъде отворен. Протестиращите пък се заканиха да не мръднат от тук, докато кметът не се появи с отговори. В това време кръстовището на Червения площад пък се превърна в малък ад за шофьорите.


18.28 Протестиращите, които досега бяха блокирали само бул. "Мария Луиза" и идващите откъм Катедралата коли завиваха надясно по "Сливница", сега се преместиха в средата на кръстовището пред общината.

Така в най-натоварения час за трафика във Варна напълно е парализирано едно от 3-те най-ключови кръстовища в града.


17:30 ч Варненци хвърлят спукани гуми и криви джанти по общината

На протеста вече вали дъжд, но сякаш опиянени от факта, че за първи от много време насам са единни в недоволството си и желанието си за по-добро бъдеще на града, варненци не си тръгват от кръстовището пред общината.

Напротив. Стават все повече. От всички посоки прииждат пешеходци и хората, които се събраха на улицата вече са повече от 1000.
Някои от протестиращите замерват стълбите под кабинета на кмета Кирил Йорданов със счупени амортисьори, огънати джанти и спукани гуми, останали им за спомен от неравната битка с кратерите по варненските улици.


Дъждът не е в състояние да спре протеста на тълпата. Все повече варненци прииждат от съседните улици кой понесъл знаме, кой счупен фар, кой стара гума.


Току-що млад мъж, облечен в официален костюм, грабна микрофона и предяви исканията на протестиращите да бъдат оповестени имената на фирмите които асфалтират, ремонтират и поддържат пътната мрежа в града и да бъдат показани договорите с тях, за да се знае колко пари са взели и защо не са си свършили работата.




17:16 ч Близо 600 коли блокираха кръстовището пред общината

Ако не подкрепяте протеста на варненските шофьори срещу дупките по улиците, не минавайте през следващите час или два през кръстовището пред общината.

Близо 600 автомобила са блокирали в момента кръстовището пред общината и съседните улици, предадоха репортерите на "Варна утре", които следят протеста.


Докато стигне от "Метро" до Общината автомобилната колана набъбна двойно. Много шофьори обърнаха рязко посоката си, направиха обратен завой насред улицата и се включиха в протеста в движение.


Протестиращите са блокирали с колите си в момента платната в двете посоки пред общината и са слезли извън колите си. Стотици варненци с викове и освирквания изразяват отношението си към виновните за безобразното състояние на варненските улици. Полицаи безуспешно се опитват да накарат първите в колоната да потеглят, за да отпушат кръстовището. Протестиращите обаче имат подкрепата на тълпата и не мърдат от мястото си. Към тях се присъединяват с всяка минута още варненци. Събират се и пешеходци. Мнозина носят знамена и надуват свирки, някои са облепили колите си с призиви за оставка на кмета.
Досега никой от общинската администрация не е излязъл да разговаря с протестиращите.


16:36 ч От "Метро" потегли колоната протестиращи срещу безобразните варненски пътища

Повече от 200 коли тръгват в момента от паркинга на "Метро" в протестно шествие срещу дупките във Варна. Екип на "Варна утре" се движи с протестиращите и следи съвсем от близо събитието за вас.


Колоната в момента прави обратен завой пред "Метро" и ще тръгне към общината по бул. "Цар Освободител". Колите се бяха събрали на паркинга още от 16 часа следобед. Сред стотиците протестиращи има варненци, яхнали мотори и мотопеди. Стари автомобили са се наредили в колоната до новички джипове и мерцедеси. Всички возила са с включени аварийни светлини, като озвучават улиците с клаксони. Някои от возилата са залепени черно-бели копия на снимки на кмета Кирил Йорданов, а по предните капаци на някои автомобили могат да бъдат прочетени лозунги срещу безхаберното тоношение на администрацията към бедственото положение на настиликите в града.


Междувременно пред общината се стягат да посрещнат протестиращите. Там в момента камион с неколцина работници уселино запълва дупките на ъгъла на ул. "Братя Миладинови" и "Осми Приморски полк".