Чирпанския се сдоби с втора присъда за 10 дни

Архив Варна

01-03-2010, 14:51

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Втора ефективна присъда получи в рамките на 10 дни Николай Тошев Чирпанския.

Обвиненията срещу него и в двата случая са за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Първото дело приключи с 8-годишна присъда, а днес съдът му даде още 4 години и половина. Ако двете присъди бъдат потвърдени от всички възможни съдебни инстанции, предстои сложно смятане колко точно трябва да остане зад решетките Чирпания, обясниха юристи.


Заедно с Чирпанския пред съда днес отново се изправиха още двама от предишното дело - Петър Благоев и Николай Илиев. В това дело към тях се пресъединиха Диян Михалев и 19 годишният ученик Емил Билянов. Те се възползваха от процедурата съкратено съдебно следствие, за да получат присъди под предвидения от закона минимум. Те признаха пред съда, че от февруари да края на април миналата година участвали в престъпната група, създадена и ръководена от Чирпанския, за да разпространяват марихуана и амфетамини.


Цялата престъпна компания, без Емил, който е възпитаник на  ОУ "Любен Каравелов", е осъждана многократно за различни престъпления като грабежи, хулиганство, изнудване и др. Илиев има 5 присъди зад гърба си, Деян и Петър по 4, а лидерът им Тошев е осъждан само два пъти.


След последното си излизане от ареста през юни 2008 година осъдените продължили активно да участват в наркобизнеса във Варна. Наказателната бригада се придържала стриктно към старите си навици - чрез сила, заплахи, побои и отвличания да принуждава други да продават дрога за тях. Такава "акция" била организирана и в началото на април миналата година срещу един от свидетелите по днешното дело. Първо разбили и изпотрошили колата му, след това продължили със заплахи за живота и здравето му. Рекетираният се обърнал към полицията за помощ и така се стигнало до разкриване на поредната кампания за "набиране на дилъри" на дрога.