Бившият областен управител на Добрич остана с белезниците

Архив Варна

02-03-2010, 14:57

Снимка:

СНИМКИ: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Окръжният прокурор в Добрич Пламен Костадинов постанови 72 часа арест за бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и на бившия шеф на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев.

Исканията за вземане на постоянни мерки за неотклонение на двамата задържани ще бъдат разгледани по същество на в 11 ч. в четвъртък, определи съдия Калина Димитрова.


Съдебният състав днес даде ход на делата за определяне на мерки за неотклонение на двамата,  но отложи заседанията по молба на адвокатите им. Те поискаха време, за да се запознаят с внесените от Окръжна прокуратура – Добрич, искания и с осемте тома материали по досъдебното производство.


"Спрямо двамата обвиняеми е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. Бившият областен управител е обвинен за извършване на престъпление, а другият задържан Пламен Ганев за него съучастник - помагач. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба между 3 000 и 5 000 лева и лишаване от права. Става въпрос за продадени държавни имоти без да е постъпило плащане към държавата. Щетата е за 116 334 лева. Не знам защо се е получило такова недоразумение и в медиите е излязла друга сума", заяви за ВарнаУтре наблюдаващият прокурор Пламен Костадинов.


Костадинов е категоричен, че ще пледира в четвъртък и за двамата "задържане под стража", тъй като са налице доказателства за извършеното от тях престъпление, както и заради опасност да се укрият. От своя страна един от адвокатите на ексгубернатора заяви, че ще настоява за по-лека мярка, тъй като подопечният му не може да попречи на хода на разследването до влизане на делото в съдебна зала. "Д-р Хаджиев е лекар, който има 1600 пациенти и би трябвало да му се даде възможност да се грижи за тях. Самият той е претърпял инсулт и не би трябвало предвид здравето му, да бъде с такава мярка" - заяви адвокат Желев.


Ердинч Хаджиев е сключил договори през февруари м.г. за прехвърляне на държавни имоти, без 14 дни преди това да е извършено плащането, каза Пламен Костадинов. Така бил нарушени Законът за държавната собственост и Правилника за приложението му. 


Прокурорът обясни, че става въпрос за продажбата на седем имота с обща площ 32 декара край фара в Шабла. Върху тях земеделска кооперация "Приморец" в село Тюленово притежавала сгради. Тя имала правото да закупи въпросните декари без търг на преференциални цени. Земите й били прехвърлени от областна управа, след което кооперацията ги продала на седем физически лица. Единият от тях бил безработен и след време ги прехвърлил на зетя на Ердинч Хаджиев. Другите шестима - земеделски производители и частни стопани, били посочени от Пламен Ганев.


През лятото на миналата година ексгубернатора на Добрич Ердинч Хаджиев гръмна скандал, че си е позволил да се разпорежда еднолично с държавна собственост. Става въпрос за терен от държавния горски фонд (ДГФ) на морския бряг, без да има законно право за това. Той харизал на мултимилионерите Николай и Евгения Баневи терен от 300 дка, върху който е изградено ваканционното селище “Русалка”. Ердинч Хаджиев е отписал държавната земя от ДГФ без дори да уведоми собственика - Държавната агенция по горите (ДАГ).


След това известната фамилия отрече да са се възползвали от скандална заменка на терен край морето.


Прилежащите терени от 300 дка гори и земи от горския фонд към комплекс "Русалка" са били включени в капитала на дружеството при приватизацията му през 1999 г., а не са ни "подарени" през 2009 г. Това заявиха бизнесмените и собственици на вилното селище Николай и Евгения Баневи по повод информацията, че тогавашният областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев е издал заповед, с която безвъзмездно им го дава. Според тях ексгубернаторът не е подарил земята, а си е свършил работата, като е деактувал прилежащите терени от 300 дка на комплекс "Русалка".


Тези дни от Изпълнителната агеция по горите заявиха, че ще ревизират сделката.


Д-Р ЕРДИНЧ ХАДЖИЕВ е роден през 1961 г. Дълги години е бил лекар в село Хитово. Бил е председател на общинската организация на ДПС в община Добричка, общински съветник от ДПС в общината. Влезе в парламента през 2005 г. след като Нихат Кабил бе избран за земеделски министър. След връщането на Кабил в Народното събрание, д-р Ердинч Хаджиев бе назначен за областен управител на Добрич на мястото на заемалия дотогава длъжността негов братовчед Динчер Хаджиев. Напусна областна управа през юли 2009 г. От края на миналата година е председател на областното ръководство на ДПС.


ПЛАМЕН ЛЮБЕНОВ ГАНЕВ  е роден на 06.04.1974 г. в град Добрич. Завършил е висше   образование в Икономически университет гр. Варна (1995-1999 г.) специалност ”Икономика  и управление на строителството”. Семеен е, има едно дете от първия си брак.
На 28.02.2000 г. е назначен  на работа в Областна администрация град Добрич на длъжността Младши експерт в отдел „ Държавна собственост”. От 01.04.2004 г., съгласно Закона за държавния служител, е назначен в администрацията по служебни правоотношения на същата длъжност Младши експерт Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”, отдел ”Държавна собственост”.


От 01.01.2007 г. изпълнява длъжността началник отдел „Държавна собственост”, а от - 01.12.2007 г. е назначен за директор на специализираната дирекция в Областна администрация - Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”. Изпълнява длъжността до прекратяване на служебното правоотношение, считано от 14.09.2009 г.


Пламен Ганев е осъждан два пъти, като са му налагани административни наказания – глоба за транспортно престъпление и за обида. По данни на прокуратурата, той се движи с криминално проявени лица.