Първа жертва на асансьорната банда в Добрич

Архив Варна

04-03-2010, 12:25

Снимка:

СНИМКА СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

22-годишен младеж от село Полковник Минково падна в асансьорна шахта от петия етаж на жилищен блок в Добрич.

Той е първата жертва на асансьорната банда, която шета из града и за която ВарнаУтре първа съобщи. От областната дирекция на МВР заявиха, че съобщението за инцидента е получено около 23.14 ч. снощи. Момчета се казва Деян Йорданов и е било на гости в апартамент на петия етаж в жилищен блок №3 в квартал „Христо Ботев” в Добрич. Тръгвайки си, отварил вратата на асансьора и без да види, че асансьора не е там, влиза с гръб и пада в шахтата от около 15 метра височина. Младежът е бил изваден от съседи. Транспортиран е до болницата в Добрич с фрактури по тялото. По-късно е установено, че има счупен гръбначен стълб. Настанен е в отделението по неврохирургия към болница „Света Ана” във Варна.

Асансьорният техник на блока и специалист от Технически надзор днес извършват проверка. Те обясниха, че, според тях, предишни ползватели на асансьора са го оставили отворен на петия етаж и след това той е бил повикан на по-горен етаж. Затова, когато Деян го е извикал, той е бил празен. Запознати обаче коментират, че това е невъзможно. Техникът каза, че преди дни са имали подобен случай, но мъжът е паднал от първия етаж и е невредим.

На 23 февруари ВарнаУтре съобщи, че бандити атакували асансьорите във входовете в жк "Балик", а през тази влизат в жк "Дружба" и в "Дунав".

"От 1970 година съм асансьорен техник и такова нещо не съм виждал. Със специален ключ или мост напоследък масово отварят вратите на асансьорите на първите етажи. Подлъгват механизма, че вратата на съоръжението е затворена и му подават команда да тръгне към горните етажи. През това време влизат в шахтата и обират паднали пари, ключове или други ценни вещи. След това апашите бягат без да заключат вратата. Това прави асансьора изключително опасен, защото ако някой човек отвори вратата и не забележи, че няма асансьор, ще падне в шахтата. Според мен има бригада, която обикаля от град на град и краде от асансьорите", тогава заяви Светозар Панайотов. Той и неговите колеги са сигнализирали полицията и контролните органи за зачестилите случаи.