Избрани Новини
Светофар ще ни упътва и в супермаркета
Мазнини, сол, захар и други съставки, които са вредни за здравето и увеличават опасността от напълняване - да са маркирани в червено. Ако пък храните съдържат по-ниско съдържание на вещества, от които се нуждае за ден организмът - цветът да е зелен. Ако съставките са в норма - оранжево или жълто ще е цветът, който ще ориентира хората.
Във Великобритания този начин на маркиране на храните дава резултат, помагайки на потребителите по-добре да се ориентират какво хапват.
Напълняването и наднорменото тегло от проблем в отделни страни започна да се превръща в епидемия. Подрастващите масово клонят към вредни храни. В България 20 процента от децата между 7-18 години са с наднормено тегло. Процентът при възрастните над 18 години с наднормено тегло е 60.
От асоциата "Активни потребители" застават зад препоръките на Световната здравна асамблея (СЗА) да се ограничи маркетинга, рекламата и промоцията на храни, които са бедни на полезни съставки, а в същото време съдържат голямо количество мазнини, захар и сол.