Ученици си спретнаха съдебен процес

Новините

05-03-2010, 18:24

Снимка:

СНИМКА: ОКРЪЖЕН СЪД ДОБРИЧ

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Учениците от 10 „А” клас в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич си спретнаха импровизиран съдебен процес.

На делото гостува и магистрат от Добричкия окръжен съд. 


В рамките на часовете по литература и по етика и право десетокласниците подготвиха съдебен процес срещу дъщерите на дядо Горио от едноименния роман на Оноре дьо Балзак. Урокът е инициатива на Центъра за методическо сътрудничество, открит в началото на учебната година към Професионалната гимназия по туризъм. Целта му е да бъде установен виновникът за трагичната смърт на главния герой Жан-Жоаншен Горио. Необичайният урок бе проведен след посещение на класа и наблюдение на реални наказателни процеси в Добричкия окръжен съд.


Седмици преди това учениците и техните учители са разпределили ролите на подсъдимите, техния адвокат, процесуален представител на починалия в самота и болести старец, прокурор и тричленен съдебен състав. Други 10 ученици бяха разпитани като герои от романа за причините за нещастния край на дядо Горио.


Решаващо значение за изхода на делото имаше адвокатът на подсъдимите – десетокласничката Ана Мария Бонева, която успя да извлече от показанията на свидетелите достатъчно доказателства и умело ги използва в пледоарията си за невинността на двете дъщери. Чрез заключителните си пледоарии адвокатите на дъщерите и на пострадалия демонстрираха уменията си за публично изказване.


С подкрепата на училищното ръководство учениците бяха превърнали класната стая в съдебна зала с подсъдима скамейка и банки за прокурора и адвокатите.


Накрая десетокласниците и съдия Весела Гълъбова обмениха мнения как е протекъл съдебният процес.


На 9 март магистратът е поканен в час по литература с деветокласници, за да обсъдят „Кои от десетте божи заповеди са залегнали в съвременното българско законодателство”.