200 000 евро открити у добричлия при спецакцията снощи

Архив Варна

06-03-2010, 13:28

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

При проведената снощи спецакция по задържането на граничния полицай на Дуранкулак, на един от проверяваните адреси полицаите са открили 200 хил. евро. Те били намерени в жилище на добричлия.

В полицейските действия са участвали служители на областните дирекции във Варна и Добрич, операцията е проведена под наблюдението на заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Добрич

Задържан е 50-годишният началник на смяна  на ГКПП-Дуранкулак и 30-годишният му племенникът, неизвестен досега на органите на реда. И двамата живеят във Варна. Служителят е задържан след получаването на малка пратка цигари без бандерол.

Във връзка със случая, преди време в двата областни града - Варна и Добрич, под ръководството на прокуратурата полицаи проверили автомобили и частни домове на хора, свързани с двамата задържани нощес, като иззе и значителни количества цигари без бандерол.

Добричлията, в чийто дом са намерени 200 хил. евро, е бил познат на племеника на граничния полицай. Предстои изясняване на произхода на иззетите пари.

Към операцията съвместните екипи пристъпили след около 4-месечно наблюдение на престъпната дейност на задържаните.

На полицейският служител е наложено задържане от 24 часа. Продължава работата за документиране на престъпната дейност на двамата задържани и на други съпричастни лица. Процесуално-следствените действия продължават.

11:57 Арестуваха граничен полицай на Дуранкулак  

Граничен полицай на ГКПП Дуранкулак е бил арестуван снощи, научи ВарнаУтре. Той е бил задържан при специализирана операция на вътрешна сигурност на МВР, съобщи комисар Стефан Йончев - директор на ОД на МВР. Касае за престъпление по служба, като е била задържана акцизна стока без бандерол.

Припомняме Ви, че в Съдебната палата в Добрич тръгнаха десетки дела срещу гранични контрольори на Кардам и Дуранкулак, които не са издавали квитанции за винетни такси. В резултат на това са ощетили Национална агенция „Пътна инфраструктура" със стотици хиляди левове. През октомври м.г. на ГКПП-Кардам бяха арестувани двама митничари - Илия Желязков – брат на настоящия областен управител на Добрич Желязко Желязков, и Камен Костадинов. Те бяха заловени в момент на пропускане на автомобил с фиктивна стока. Участвали са в разработена схема за източване на ДДС. По-късно като обвиняем по същото дело и подбудител бе задържан Валери Ангелов от София. В момента Желязков и Костадинов са на свобода с по-леки мерки.