ДПС: Ексобластният управител на Добрич е арестуван неправомерно

Архив Варна

08-03-2010, 11:57

Снимка:

АРХИВ: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Депутатът от ДПС Корман Исмаилов заяви на нарочна пресконференция в Добрич, че ще отправи питане до премиера във връзка със задържането на бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и на бившия шеф на областната дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" Пламен Ганев.

Той е направил лично разследване, което е установило, че липсващ печат на земеделската кооперация  "Приморец" в с. Тюленово е причината за задържането на двамата.


От проверките на Исмаилов ставало ясно, че Централният депозитар не е отбелязал плащането на имотите, тъй като в заявлението до него липсвал печат на земеделската кооперация. Там обаче нямали практика да информират за такива нередности. От областната управа в Добрич пък сключили сделката  без служителите да проверят защо не е пристигнал документ за приключване на партидата от Централния депозитар. Депутатът не можа да каже дали това е била първата сделка за областната управа в компенсаторни бонове, но счита, че този проблем може да се окаже аналогичен и за други сделки в други области. Аз не виждам умисъл за злоупотреба със служебно положение, а недобри практики от различни институции, бе коментирът на Исмаилов. Той недоумява как в нашата правова държава заради липса на един печат хора могат да се окажат с белезници.


Като адвокат по случая отстрана на Пламен Ганев е привлечен Валери Борисов, заяви Исмаилов. Той е известен също като адвокат на Мария Мургина и турския бизнесмен Фуат Гювен.


ВарнаУтре припомня, че д-р Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев бяха арестувани на 1 март по обвинение в престъпление по служба във връзка със 7 държавни имота в района на фара на Шабла с обща площ 32 декара. През февруари миналата година земеделската кооперация "Приморец" ги е закупила без да участва в търг, а след това ги е прехвърлила на други лица. Имотите не са разплатени с компенсаторни бонове. Щетата за държавата е 116 хиляди лева.