30 сантиметра сняг в Добричка област

Архив Варна

09-03-2010, 07:48

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Между 10 и 30 сантиметра е снежната покривка в Добрич и региона, съобщиха от Метеорологичната служба в областния град.

Зимната обстановка в региона продължава да бъде изключително тежка. Снеговалеж, съпроводен със силен вятър със скорост до 20 метра в секунда, продължава да  натрупва сняг. 


"Пътищата на територията на областта са проходими  при тежки зимни условия. Настилките са заснежени и заледени. Видимостта е намалена, образувани са навявания. Няма затворени пътни отсечки", съобщават от Областното пътно управление. От там напомнят, че при подобни зимни условия автомобилите трябва да се движат с вериги, тежкотоварните без ремаркета и полуремаркета. 29 машини на пътноподдържащата фирма почистват републиканските пътища на територията на областта.


От Автогара -Добрич заявиха, че пътищата не са почистени. Колите им и към този час не пътуват извън града.


Във връзка с обилния снеговалеж и усложнената зимна обстановка Община град Добрич е предприела следните действия: От 4 часа тази сутрин четири автомобила с гребла на оператора "АСА България" работят по осигуряване проходимостта на главната улична мрежа, провеждаща масовия градски транспорт и интензивното автомобилно движение. Кметът на Добрич е разпоредил да се работи на непрекъснат режим по тази група улици през цялото време на снеговалежа и недопускане спиране на масовия градски транспорт.


Община Добрич има готовност за привличане на допълнителна техника при влошаване на обстановката в рамките на ограничения финансов ресурс за зимно поддържане. Подготвена е за работа малогабаритната техника (ръчни роторни снегорини) на Общинското предприятие "Устойчиви дейности и проекти" и при намаляване на снеговалежа ще започне разчистване на главни пешеходни трасета. Община Добрич отново призовава да се ограничи използването на МПС без необходимост и без нужното зимно оборудване, както и да не се паркира и престоява по главната улична мрежа - обект на интензивното снегопочистване. Необходимо е собствениците на жилищни, обслужващи, промишлени имоти и етажна собственост да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите.