Неграмотна ромка си продала бебето, защото дължала пари на чичо си

Архив Варна

09-03-2010, 09:00

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Ако не беше страшно това, което се случи днес във Варненския районен съд, щеше да е смешно.

Неграмотна 30-годишна ромка беше изправена пред Темида, защото си продала бебето в Гърция. Самата Пенка Миланова изглеждаше трогикомично и се държеше по същия начин. Тя предъвкваше само, че е неграмотна, не знае дори на колко години е точно, не си знае ЕГН-то и нямала представа за колко пари си е продала новородения син, защото не познавала парите. И всичко това се случва през 2010 година, след като България вече трета година е член на Европейския съюз, а десетки неправителствени организации вземат пари по разни проекти за интегриране на ромите. Да не говорим, че тази същата жена е дала живот на още 6 деца. Но тях поне не ги е продала.


Пенка сключи днес споразумение с прокуратурата и се съгласи на 3-годишна условна рписъда с 5 години изпитателен срок. Другата част от присъдата й е 5000 лева глоба, но не се знае дали няма да се наложи да продаде още някое от децата си, за да може да я плати.


От объркания разказ на ромката пред съдебната зала горе долу стана ясна следната картина. Пенка дължала някакви пари на свой роднина, който веднъж нарече вуйчо, веднъж чичо. Понеже нямало как да му ги върне, защото не работи, а работа не може да си намери, защото не е ходила на училище и е неграмотна, чичо й дал идеята да роди бебето, което чака и да го продаде в Гърция. Той уредил цялото пътуване и сделката. Бебето се родило на 1-и юли миналата година и осем дни по-късно малкият Мартин, майка му и чичото заминали за Гърция. Пенка не знаела точно на кого е продаден сина й и колко пари е взела за него. "Не ги знам парите. По-малко пари дължах на чичо ми, ама той ми взе 1500 евро", объркано обясни жената. В случая обаче се оказа, че никой не знае колко пари са броени за бебето. Нито майката, нито държавното обвинение, нито съда. Пенка на няколко пъти спомена сумата 1500, но така и не стана ясно дали това е дългът към чичото, а останалото е взела за себе си или нещо друго.


Самият Мартин все още е в Гърция при новите си роднини. "Тепърва ще се проверява къде е детето и ще се търси съдействие от гръцките власти за случая, обясни прокурор Георги Банков. Това може би не е единствения подобен случай и предстои работа с общността в Каменар. Възможно е да има и други продадени деца", допълни прокурорът. Ще се проверява дали е истина и историята с чичото, защото, ако се докаже, че той е организирал продажбата на Мартин, в случая може да става въпрос вече са канал за бебета.