Българският Паганини пристига във Варна

Варна Лайф

09-03-2010, 16:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Цигулката е моят живот, казва Марио Хосен. Освен класическата музика българският Паганини, както го наричат, харесва рок, джаз и хеви метъл.

Смята българския фолклор за уникален. Археологията го зарежда, а с футбола се разтоварва. За разлика от политиката, която го натъжава. Обича да чете, природата го зарежда и вярва  абсолютно в Бог.

Кой е той?

Марио Хосен е роден в Пловдив. Дебютира като солист с оркестър на седемгодишна възраст. Обучава се при професор Михаел Фришеншлагер, ректор на Виенската музикална академия. Дипломира се с отличие от австрийското Министерство на културата за изключителни артистични постижения. Музикалната му кариера се обогатява покрай  бележити изпълнители и музикални педагози - Мария Попова (България), Жерар Пуле (Париж), Руджеро Ричи (САЩ), Ифра Нийман (Лондон). Те затвърждават Марио Хосен като солист с международна ориентация. Свири с оркестри, сред които Оркестър Брукнер - Линц, Orchestra da camera de La Scala di Milano, Софийската филхармония, English Chamber Orchestra, Президентският филхармоничен оркестър на Анкара, Wiener Soloist, камерният оркестър "Софийски солисти", Филхармонията на Будапеща, Дубровнишкият симфоничен оркестър, Оркестърът на БНР и др. Цигуларят е посрещан бурно на концерти в САЩ, Австрия, Швейцария, Италия, Франция, Мексико, Испания,  Китай, Латвия и България. 

За себе си той казва, че е израснал сред цигулки и пиано. Всички в семейството му са музиканти. „В детството си не винаги съм искал да съм с цигулка в ръка, а да ходя на кино с приятели или просто да се разхождам. Въпреки това, денят ми е минавал в свирене. Но нямам спомен поне веднъж да са ме карали насила да го правя. Просто от малък бях влюбен в цигулката. Щастлив съм, че в продължение на повече от 20 години имам възможността да свиря на хубави инструменти. И винаги подчертавам, че това е благодарение на държавата, в която живея и на която съм гражданин - Австрия.”

Виртуозът изразява своето щастие, че в България има великолепни музиканти във всеки един от стиловете. Колкото до фолклора ни – Марио казва, че сякаш духът на Орфей се е влял в хората тук. И това богатство трябва да се съхранява. 

ХІ Великденски музикален фестивал ще отдели специално място на Марио Хосен. Концертът му е на 12 март от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Виртуозният цигулар ще покаже на варненската публика своя неповторим подход и стил в класическата музика.

По повод 170 години от рождението на великия Пьотр Илич Чайковски, Марио Хосен и варненските филхармоници, под диригентството на Борислав Иванов, ще изпълнят две от най-популярните творби на композитора: Полонеза от операта „Евгений Онегин” и Симфония № 4.