51-буквена дума чуха студентите в Добрич

Новините

15-03-2010, 05:13

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Студентите в Добрич чуха дума на уелски език, състояща се от 51 букви.

Това стана по време на Международния ден, организиран във Висше Училище Международен Колеж. Чуждестранни студенти  от над 10 държави презентираха своите родни страни пред българска публика. Те представиха интересни факти и традиции от своите родни места от Великобритания до Китай и от Литва до Нигерия.

„Започвайте да ставате големи, а не чакайте да пораснете, за да започнете!“ посъветва колегите си китайската студентка Мери Лу. Джонатан Крос „разведе“ присъстващите из родния си град Чиллтънхам във Великобритания с многобройните местни фестивали. Студентите видяха и чуха дума на уелски език, състояща се от 51 букви. Румънският му колега Адриан показа великолепни места от родината си, а германката Надин разказа как градчето й Велтен до Берлин привлича туристи от близо и далече.

Студентите от Турция представиха Истанбул като културна столица на Европа, озвучавана от хита „Шакъдъм“ на Таркан. Патрисия от Полша пък показа как се забавляват младите на партита в нейната страна. Елизавета и Андрей от Русия разкриха за няколко минути необятността на своята родина и на руската душа. Студентът Форчън от Нигерия представи атрактивни племена, носии и храни от родната си Африка, а колегите му Катя и Ренатас очароваха аудиторията с гледки от Литва. Всички те завършваха представянето си с изречение на родния си език, гласящо „Моята страна е една от десетте страни, представена във Висше Училище Международен Колеж в град Добрич”, за да демонстрират езиковото богатство, събрано на едно място.

Пълна аудитория с български студенти и гости почете събитието, придружено с традиционни български храни и напитки, приготвени отново от български и чуждестранни студенти в ресторанта на Кулинарната академия. Всички получиха за спомен от презентаторите и флагове на техните родни държави. По традиция флагове на страните, от които Висше Училище Международен Колеж има студенти, сa представени на партерния етаж в сградата на колежа и вече са повече от 20.