Съдят още един бивш областен управител на Добрич

Архив Варна

15-03-2010, 10:40

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Добрич тръгва дело срещу още един бивш областен управител от квотата на ДПС, след като в началото на месеца за далавера със земя бе задържан д-р Ердинч Хаджиев.

В сряда пред съда ще се изправи Динчер Хаджиев, който през 2005 година стана губернатор, а след три години сдаде щафетата в областната управа на братовчед си д-р Ердинч Хаджиев.

Динчер ще бъде съден за съставяне на официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства. Подсъдими са и трима негови помагачи - Радой Радоев, Пламен Ташев и Стамен Радев.

Срещу 37-годишния Динчер Хаджиев е повдигнато обвинение за това, че през периода от 16.10.2003 г. до 05.12.2003 г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление като експерт в Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие" гр. Добрич, в кръга на службата си, в съучастие с други лица като извършител, е съставил десет констативни протокола за извършени огледи на базата и земите на кредитополучатели, в които е удостоверил неверни обстоятелства - че е извършен оглед и са констатирани подготвени площи за засяване с хлебна пшеница - реколта 2004 г.
60-годишният Радой Радоев ще отговаря пред съда за това че на 27.11.2003 г. в Добрич, в съучастие с Хаджиев като помагач е съставил констативен протокол за извършени огледи на базата и земите на кредитоискател, в който е удостоверил неверни обстоятелства.

Срещу Пламен Ташев е повдигнато обвинение за това, че през периода от 16.10.2003 г. до 05.12.2003 г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с Динчер Хаджиев като помагач е съставил седем констативни протокола за извършени огледи на базата и земите на кредитоискатели.

На 34-годишния Стамен Радев е предявено обвинение за това, че на 16.10.2003 г. и на 31.10.2003 г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в съучастие Динчер Хаджиев като помагач е съставил два констативни протокола за извършени огледи на базата и земите на кредитоискатели, в които е удостоверил неверни обстоятелства.

Според обвинителния акт Динчер Хаджиев е бил назначен с трудов договор от 14.05.2003 г. на длъжността "експерт" в Областната дирекция гр. Добрич на Държавен фонд "Земеделие". На 23.03.2004 г. той е бил преназначен на длъжността "директор", но не е подписвал длъжностна характеристика за длъжността "експерт".

Подсъдимият Радой Радоев е заемал длъжността "главен експерт" във ведомството. Пламен Ташев е бил началник на Общинската служба "Земеделие и гори" гр. Балчик, а Стамен Радев - началник на Общинската служба "Земеделие и гори" с. Крушари.

През 2003 г. Държавен фонд "Земеделие" открил целева финансова линия, включваща кредит и субсидия за закупуване на изкуствен тор за подпомагане на земеделските производители на пшеница. Тя била предназначена за земеделски производители, регистрирани в съответната Областна дирекция "Земеделие и гори" и отговарящи на определени условия. Един от необходимите документи бил констативен протокол за извършен оглед на базата и земите на кредитоискателя.

Разследването е установило, че четирима от кредитоискателите не са били регистрирани като земеделски производители и не са кандидатствали. Други петима се регистрирали като земеделски производители по молба на В. Ст. Ст., с цел той да получи средствата от целевата финансова линия за закупуване на изкуствен тор. Част от тях упълномощили въпросното лице, а други сами извършили необходимите действия. Огледи на базите на деветимата кредитоискатели не били направени, но подсъдимият съставил констативни протоколи и в качеството си на експерт в Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", удостоверил обратното. В документите било посочено, че огледите са извършени в присъствие на служители на съответните общински служби и на областната служба "Земеделие и гори". На всички протоколи подпис за "експерт/директор на ОД Добрич" положил обвиняемият.

Констативните протоколи не били подписани от самите кредитоискатели, а от неустановени от разследването лица. Те и други фалшиви документи послужили за окомплектоване на досиетата на кредитоискателите.

Припомняме, че д-р Ердинч Хаджиев бе задържан и ще бъде съден за афера със земя, от която държавата е била ощетена със 116 хиляди лева. Срещу него има сигнали за десетки далавери за 700 хиляди лева, съобщиха от прокуратурата. Утре в Апелативния съд във Варна ще бъде разгледано искането му да бъде пуснат на свобода.  С д-р Хаджиев бе задържан и Пламен Ганев, шеф на дирекция в областната управа.