Три бебета са с токсична реакция след ваксина срещу хепатит В

Архив Варна

15-03-2010, 14:04

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Три едномесечни бебета от Добрич са с токсична реакция, след като една и съща лекарска практика ги е ваксинирала срещу хепатит В.

Те били приети в рамките на няколко часа в един и същи ден в добричката болница, научи ВарнаУтре от д-р Йовчо Йовев. Бебетата постъпили с еднотипни симптоми - диария със слуз, едно от които и с кръв, друго - и с обрив. Децата били леко отпаднали. Медиците са предприели действия за предотвратяване на обезводняването с вливане на глюкозно-солеви разтвори, на детето с обриви е включен и противоалергичен препарат. Според детските лекари, това е токсична реакция на ваксината Енжерикс В.

За случая са уведомени представителят на фирмата производител ГлаксоСмитКлай за Добрич и РИОКОЗ. Според фирмата производител, честотата на страничните реакции при тази ваксина е от едно на 10 000 до едно на хиляда.

Първият прием на Енжерикс В е 24 часа след раждането на бебето, вторият - на едномесечна възраст, а третият - на шест месеца, обясниха от РИОКОЗ - Добрич. Трите бебета днес бяха изписани.