Избрани Новини
Труд: Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти
Всяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт.
Това съобщиха вчера от столичната РИОКОЗ.
През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши, вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва 125 лева.
Всяка тринадесета проба за генномодифицирани организми (ГМО) в различни храни българско производство е била извън допустимата норма до 0,9%. Т. е. потвърдила е наличието на мутанти.
Става дума за отклонение при над 7 % от изследванията (такава е и средногодишната стойност), съобщи Любина Донкова, главен експерт в отдел “Санитарна микробиология” в столичната РИОКОЗ (бивша ХЕИ). А именно там от 2004 г. работи националната лаборатория за откриване на ГМО. “Тя е национална, защото приема проби от всички регионални санитарни инспекции в страната”, обясни д-р Михаил Попов, директор на столичната РИОКОЗ.
Допустимата норма е до 0,9 % генномодифицирани продукти от цялото количество продукт (независимо какъв е той). Осем проби извън стандарта са открити в наши храни което се равнява на 7,8% от всичките изследвани 103 продукта през 2009-а.
“Соята, която се използва и се внася, за съжаление е генномодифицирина. Тя пристига от държави, в които няма проблем с отглеждането на такива продукти.