Избрани Новини
Ново: Ресторант без тютюнев дим във Варна
Година преди в България (евентуално) да влезе в сила забраната за пушене на обществени места Варна вече се сдоби с ресторант без тютюнев дим.
Народното събрание може и да не събра смелост да наложи тежки ограничения за пушачите в Закона за здравето, но собствениците на ресторант Seaside решиха да отсрамят европейското лице на морската столица и да приложат Рамковата конвенция за контрол над тютюна на Световната здравна организация. Тя е подписана от 164 държави в света и всички държави-членки на ЕС, включително и България.
Така към балансираната кухня и вълшебната атмосфера на Морската градина, в чийто северен край се намира ресторантът, в Seaside добавиха и чистия въздух вътре в заведението. Освен в класическата атмосфера на залата, в която се намира барът, няма да се пуши и в зимната градина, научи ВарнаУтре.
"Опитът на страните, приложили конвенцията преди 2 и повече години, показва, че без тютюневия дим, който и най-мощната инсталация не може да погълне напълно, клиентите имат шанс много по-пълноценно да се насладят на вкуса на храната, на нейния аромат, да я почувстват първо с всичките си сетива, а след това и с целия си организъм. Това ествествено доведе до повече поръчки, до предпочитания към по-изискани и по-добре приготвени блюда. Така се оказа, че забраната вместо да ощети собствениците на заведения, увеличава техните печалби", обясняват от Seaside. А там всеки посетител определено има с какво да изкуши сетивата си.
Стига да реши тежкия спор със себе си дали да започне със сепариран гъши дроб в норвежка сьомга, поднесен върху канапе от сезонни плодове, диви смокини и лучени перлички, или да предпочете карпачо от млечно телешко в кошничка от точени кори, вариация от зелени салатки, балансирано с цитрусова редукция и слама от пармезан. И тъкмо приключил с тази дилема да е готов да избере между поширани ролета от лаврак с пилешки фарш и прошуто крудо, в лимонова трева, див ориз и крем от моркови и мил-фьой от ципура и средиземноморски скариди, допълнен с лек сос от кисело мляко и сушени кайсии.