Момчил Николов влезе в ТОП 100 на Европа

Архив Варна

18-03-2010, 08:17

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В хърватския град Риека приключи европейското първенство по шахмат за мъже. Шампион стана Ян Непомнящий от Русия, събрал 9 от 11 възможни точки.

Той е от най-младото поколение гросмайстори - роден е в Брянск и още не е навършил 20 години. Бил е многократен шампион на Европа за деца и юноши. Четирима български национали завършиха с 6,5 точки и се наредиха между 76 и 117 място от 408 елитни състезатели от Стария контенент. Това са гросмайсторите Кирил Георгиев, Александър Делчев, Иван Чепаринов и добричлията Момчил Николов.

Последният приключи на 84 позиция, след като записа 4 победи, 5 ремита и 2 загуби. В последния 11 кръг той направи реми с Тигран Петросян от Армения. "Изключително много съм доволен от представянето си. Моята цел беше да се наредя в златната среда на класирането, но успях да вляза в първите 100. Това е голям успех като се има предвид, че в шампионата се включиха близо 200 гросмайстори", заяви за ВарнаУтре от Риека международният майстор Момчил Николов. В първенството участваха още двама българи - мм Киприян Бербатов остана с 6, а гм Валентин Йотов с 5,5 т.