Земеделският министър дава полезни съвети за великденските яйца

Архив Варна

18-03-2010, 13:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Следете внимателно срокa на годност на яйцата.

Те стават негодни 28 дни след снасянето им, затова се огледайте за печата с датата върху тях. Варените и боядисани яйца пък могат да издържат 30 дни. Това съобщи пред медиите днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той добави, че е издал заповед за засилени проверки по магазини, пазари и ресторанти в цялата страна за произхода и качеството на яйцата за великденските празници.

В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока. Не се очаквали и драстични промени в цените, на дребно едно яйце ще е 22-28 стотинки. Освен от родните производители, за празниците се очаква внос на яйца и от Полша.

На всяко яйце има цифра, по която може да се познае дали кокошките са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка, обясни министър Найденов.

Съветът на специалистите е яйцата за Великден да се варят поне 10 минути. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата, посочи Найденов.