15 сигнала за корупция проверяват в местния парламент

Мисия Варна

19-03-2010, 11:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

15 сигнала за корупция са постъпили в комисията за борба с корупцията към местния парламент, съобщи нейният председател Орлин Симеонов от ГЕРБ. Той не конкретизира нищо за нито един от сигналите, тъй като в момента комисията събира документи по тях.

Въпреки това той обеща, че когато докладите са готови ще оповести всичко.  Ако има данни за злоупотреби документацията пък ще бъде предадена на компетентните органи.
Сигналите са постъпили в комисията от декември до сега. Те са подадени от общински съветници, граждани, по електронна поща и от публикации в медиите. “За много от нередностите се сезираме именно от медийни публикации”, подчерта Симеонов. Според него в комисията са внесени и неоснователни сигнали. Става въпрос за преднамерени доноси, които вероятно ще се окажат чисти клевети.
Както е известно заседанията на антикорупционната комисия са закрити за граждани и медии. Така още от създаването на първата подобна комисия към местния парламент. Всъщност едно-единствено заседание беше открито – първото. И това стана причина комисията за борба с корупцията да тръгне с фалстарта. На него беше разгледана жалба срещу бившия кмет на “Аспарухово” Янко Коренчев, която се оказа откровена клевета. Това предизвика основателното негодувание на Коренчев, който се закани, че ще съди комисията за уронване на престижа му. От тогава всички заседания се провеждат на закрито.