Младите преоткриват четенето

Животът

19-03-2010, 12:44

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Кучетата лаят, керванът си върви. 

Накратко така можем да определим засилващия се интерес на младите към книгата. Проблеми и негативни тенденции дал Бог, но едно мислят и правят възрастните, съвсем друго имат предвид младите. Ето че интересът им към книгите не само че не гасне, но и се засилва. Като се започне от съревнования от рода на "Яко четене" и се стигне до това кои книги предпочитат младите - всичко това иде да каже, че младите не залитат само по водка за закуска и пушене на опиати. 
Младежкият сайт Teen Problem, с основател и мениджър Александър Ненов, заявява готовност да инвестира в бъдещото поколение, което след време ще ни управлява и ще взема важни решения. "Якото четене" е техен проект. "Макар четенето да не е първостепенен проблем на българските тийнейджъри, ние решихме да подходим сериозно към него, понеже смятаме, че четенето е ключов фактор за изграждането на младите хора като личности и граждани - отсича Александър Ненов и добавя: - Това е така, защото само чрез книгите ние можем да придобием ясна представа за света, за историята и събитията, които се случват около нас, да търсим истината и да развиваме фантазията си..." 
Повече от 20 хиляди потребителя са се регистрирали в инициативата, провокираща четенето. На въпроса какво е за тях четенето, много от тях отговарят, че то е отмора и бягство  от реалността. Навярно заради това на първо място сред четивата е фентъзито. Но това не е тенденция, тъй като българските класици са на челно място сред интересите им.
Трябва да се отбележи също, че много млади хора търсят изява и в писането. Техни опити в словото могат да се видят по литературните сайтове, където те „прохождат” с надеждата един ден да станат добри майстори на словото.