Задържаха тервелчанин, издирван от германските власти

Архив Варна

20-03-2010, 07:48

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Окръжните магистрати в Добрич задържаха под стража 19-годишния Емилиян А. от Тервел, срещу когото е издадена Европейска заповед за арест от съда на германския град Кьолн.


Германските съдебни власти издирват младежа за разглеждане на наказателно дело срещу него за тежко умишлено престъпление. Младежът е обвиняем за това, че на 26 декември м. г. в съучастие с друго лице от Русе, с намерение да извършат грабеж са ударили по главата германски гражданин от турски произход и той е починал на място. Емилиян е отнел от него мобилен телефон и портфейл.

Тервелчанинът е бил обявен за общодържавно издирване на 16.03.2010 г. и на следващия ден е задържан от полицията в родния му град.
За престъплението, за което е обвиняем, българският Наказателен кодекс регламентира наказание между 15 и 20 години „лишаване от свобода”. За престъпления наказуеми с над 10 години „лишаване от свобода” Наказателно-процесуалният кодекс предвижда като реална опасността лицето да се укрие и налага да бъде приложена най-тежката мярка за неотклонение.

Емилиян обясни пред Добричкия окръжен съд, че през октомври 2009 г. е отишъл да търси работа в Белгия, а през ноември посетил свой родственик в Кьолн. Последният предложил да изкарат пари от банковата карта на хазаина му. Той поканил собственика на жилището да ги посети, а после да слязат в мазето. По стълбите Емилиян се обърнал назад и видял как сънародникът му ударил два пъти със сопа по главата германския гражданин. Младежът призна, че е взел банкова карта от джоба на пострадалия и четири пъти е теглил пари от нея. Двамата отишли в Белгия, за да нямат проблеми с германските власти и се прибрали в България преди Нова година. Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.