Предлагат Кувейт и Катар да вземат на концесия пристанище Варна

Туризъм

20-03-2010, 13:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Има проекти, по които на Катар и Кувейт да бъдат отдадени на концесия пристанищата и летищата в страната.

Това обяви транспортният министър Александър Цветков пред Дарик радио. Най-приоритетни са мостът на Дунав при Силистра - Кълъраш, летищата в Пловдив и Русе и пристанищата във Варна и Бургас. "Основна задача на министерството е бързото подготвяне на обектите за концесия, защото държавата никога не е била добър стопанин, а частният субект ще управлява тези обекти по-добре", коментира министърът. И подчерта, че този въпрос в Европа е отдавна решен и летищата и пристанищата са отдадени на концесия.

Припомняме, че за варненското пристанище има проект, според който трябва да бъдат изградени нови контейнерни терминали в района под Максуда, където ще бъде преместен настоящият товарен порт „Варна-изток“. За целта правителството на тройната коалиция сключи договор за заем с Японската банка. Освободената от крановете територия на „Варна-изток“ пък трябва бъде превърната в атрактивна градска зона с яхтен пристан, хотели, ресторанти, аквариум, парк с детски площадки и много други. При последното посещение на премиера Бойко Борисов преди около месец обаче стана ясно, че районът под Максуда не е подходящ за строителство на новите контейнерни терминали. За това експерти от транспортното министерство ще търсят друга възможност по навътре в езерто.

По думите на Цветков, кризата в транспорта е ударила най-тежко БДЖ. Товарите на железниците са намалели с близо 60% в сравнение с края на 2008 година, като близо 40% от тях се дължат на кризата "Кремиковци". БДЖ има много дългове - 550 млн. лева, дължими за кредити и 40 млн. лева задължения към доставчици, посочи още министърът.