ВарнаУтре: Изключи и се включи

Мисия Варна

20-03-2010, 18:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Точно след една седмица, в 20.30 ч на 27 март, всеки от нас ще има един цял час за размисъл, за разпален разговор с приятели, за романтична вечеря с близки хора.

Един час без интернет, без телевизия. Един час без ток. Способни ли сме на това? Доброволно?

Екипът на ВарнаУтре е готов да провери, но за да се превърне опитът в преживяване, ще бъдем в събота, в 8 вечерта на Слънчевата площадка (амфитеатъра под Пантеона). Всички, които бихте искали да се включите в Часа на Земята, но не ви се стои вкъщи, елате в Морската и донесете идеите си за изключеноunplugged парти на свещи, факли и всичко, което не изисква електричество.

Изключи и се включи »

Да си покажем, че ни пука - не само за дупките и здравните осигуровки.

Досега 28 български града обещаха да се включат в „Часът на Земята”, като изключат за един час фасадното осветление на общински сгради, паметници, храмове и други популярни места.

Това са потвърдилите градове и села засега:
Белоградчик, Благоевград, Бургас, Велики Преслав, Велинград, Враца, Габрово, Гулянци, Две могили, Добрич, Долна Митрополия, Козлодуй, Котел, Ловеч, Лом, Никопол, Плевен, Пловдив, Разлог, Русе, Своге, Севлиево, София, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Ценово.
Списъкът с градовете се допълва всеки ден и може да го следите тук »

До този момент Варна не е в списъка, но в Общината обсъждат идеята и вероятно в началото на следващата седмица ще потвърдят, увериха ни от Световния фонд за дивата природа (WWF).

За да се включи официално един град, той трябва да изпрати на WWF писмо от кмета или председателя на общинския съвет.
Трябва да се угасят светлините по фасадата на поне една общинска сграда, паметник или друго популярно място, както и всички останали светлини, които нямат отношение към пряката безопасност на гражданите.

А какво може да направиш ти?

Ако местните власти във вашия град все още не се решили дали да се включат в "Часът на Земята", призовете ги да го направят с писмо. Потърсете подкрепа от местните вестници, радиостанции и телевизии.

Ето някои идеи на WWF как можете да помогнете и вие лично за разпространение на кампанията:

Регистрирайте се на международния интернет сайт на WWF, че ще се включите в "Часът на Земята" тук »

Поставете банери за "Часът на Земята" на сайта си или блога си с размери 300х250 и 728х90, които може да изтеглите от тук »

Изпратете картичка за климатичните промени, изработена безвъзмездно за WWF от екип от международни дизайнери. Може да я включите в социалните мрежи като Facebook, в които сте регистрирани » posters.panda.org

Свалете безплатно приложение за вашия BlackBerry, за да бъдете в час с последните развития около Часът на Земята »

Снимайте "Часът на Земята" във вашия град, квартал, жилищен комплекс или село. Изпратете ни снимките. Не забравяйте да ги направите от едно и също място и един и същ ъгъл преди и по време на "Часът на Земята", за да си личи разликата.

Ако ги качите във вашето пространство във Flickr », може да ги прехвърлите оттам към международния Flickr сайт на WWF, като използвате 'Add photos or video' и качвате по шест от вашите снимки всеки път.

Най-добрите снимки ще бъдат качени на българския сайт на WWF » bulgaria.panda.org

Качете вашите видео клипчета от "Часът на Земята" в YouTube или VBox и ни изпратете линка, за да сложим най-добрите на българския сайт на WWF.

Предложете на любимия си ресторант, пицария или бар да организира специална вечеря на свещи или да обяви "happy hour", в който да предлага - например - безалкохолни коктейли със сертифицирани био съставки.

Запалянковците могат да организират конкурс по табла или шах на светлината на фенерчета или пък да играят с челници на "летяща чиния" с фосфоресциращо фризби. Преди да се включите в забавленията се уверете, че теренът е добре разчистен, за да няма опасност от сблъсквания с други предмети или приятел

Официални лица на "Часът на Земята 2010" в България са британският посланик Н.Пр. Стийв Уилиамс и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Първото видео, задействащо се от изключването на лампата в стаята ви »