Добре дошла, пролет!

Животът

21-03-2010, 12:45

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Часът е 19.32, а датата 20 март - начало на астрономическата пролет. За варненци може да се каже, че пролетта дойде още в ранните часове на събота. Морската градина бе толкова пренаселена, че майки много често губеха децата си из тълпата. По-предвидливите ги бяха облекли в ярки електрикови блузи - така по-лесно си ги намираха. 

За вчера и днес, ако сте повече почитатели на верига големи магазини, също можете да облечете ярки дрехи. Оставяме шегата настрана, защото ако сте двама и отидете да си купите евтино уиски или друг артикул за дома, със сигурност ще се изгубите сред другите кандидати. На паркинга няма място. Да не говорим за вътре, където един човек стои на трибуна и по списък командва жадни за евтино уиски потребители. В тази верига магазини се конкурират с пролетта за вниманието на хората. 
Иначе до онзи ден всичко бе сковано от студ и сняг. Дали по естествен път хората предпочитаха да се обличат с тъмни дрехи, загубили сякаш завинаги спомена за хубавите дни. И ето, че природата протяга нежна длан и ни изтръгва от жилищата ни, за да покаже своето великолепие и красота. По рафтовете и витрините са изложени първите пъпки, цветове и аромати. При това напълно безплатно. Промоцията е кратка, докато трае същината на истинската пролет. 
И все пак едва сега си даваме сметка колко много живот има в това слънце. И не само. Скоро зеленината също ще се събуди и на свой ред ще предизвика потребителите на майката природа, обичащи кротко да полягат на поляните, разглеждайки пред очите си каталозите с току-що поникнали цветя. Природата за първи път тази година ще си смени опаковката. Докато метеоролозите са се заели да я рекламират досущ с усмивка на уста. 
Колкото до ярките цветове, те не се обличат само, за да се намерите в хипермаркета или Морската. Те изразяват нашето настроение и отношение към събуждащия се живот. Опиумът на тези първи истински топли дни е повод да се отърсим от мрачните настроения, а дебелите сиви дрехи да ги пратим в гардероба с пакетче нафталин в джоба.